Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric ziet DNB toch wat langer blijven

IT-bedrijf Centric van miljonair Gerard Sanderink meldt dat De Nederlandsche Bank (DNB) toch wat langer bij deze dienstverlener blijft. In een brief van CEO Johan Taams "over mediaberichtgeving" vermeldt die topbestuurder onderaan dat de grote klant DNB zijn vierjarige contract toch iets verlengt. DNB spreekt in een reactie aan AG Connect van een overgangsperiode, die het zo kort mogelijk wil houden.
Centric-CEO Taams
© Centric
Centric

Centric-CEO Taams schrijft in zijn open brief: "Daarnaast is Centric ook blij te kunnen melden dat De Nederlandsche Bank voor vijftien maanden het contract conditioneel heeft verlengd, waarbij de kwaliteit van de dienstverlening van DNB geborgd blijft en flexibiliteit naar een volgend contract gegarandeerd is." Dat volgende contract zou met Centric kunnen zijn, maar dat is geen vaststaand gegeven.

De IT-dienstverlener heeft in april 2019 een groot contract met DNB gesloten. Die klant is binnengehaald door toenmalig chief commercial officer Hans Schrijver. Enkele maanden na het ingaan van dat vierjarige contract is Schrijver na een conflict met toenmalig topbestuurder Sanderink op non-actief gesteld en ontslagen. Het ging erbij ook om vermeende risico's die Sanderink zag in het DNB-contract. Deze exit van weer een topmanager heeft Centric uiteindelijk tonnen gekost.

Nieuwe aanbesteding

Vorige maand kwam naar buiten dat DNB zijn vierjarige contract niet gaat verlengen. Ruim vóór het aflopen in april 2023 kijkt de financiële instelling dus naar een mogelijke andere partij, of toch weer Centric. Een woordvoerder van DNB laat AG Connect nu weten dat er een aanbesteding wordt uitgezet. Het IT-bedrijf van Gerard Sanderink kan zich daar ook op inschrijven.

De officiële uitleg van DNB is dat "we – gezien onze digitale ambitie - het maximale uit de markt willen halen". Er zou dus geen sprake zijn van onvrede over de dienstverlening van Centric, of eventuele nieuwe behoeftes van DNB die dan niet in het oorspronkelijke contract zitten. "De aanbesteding wordt rond de zomer in de markt gezet. Centric kan inschrijven op de nieuwe aanbesteding, evenals andere partijen", aldus het statement van de Centric-klant.

Dienstverlening borgen

De contractverlenging waar Centric-CEO Taams over schrijft betreft dus een overgangsregeling. Het conditionele daaraan is hoe snel DNB een nieuw contract heeft, met mogelijk een nieuwe aanbieder. In het geval dat Centric de aanbesteding weet te winnen, kan die overgang extreem kort zijn. In het geval dat een andere partij DNB weet binnen te halen, kan er enige tijd nodig zijn voor het overnemen van de activiteiten die nu door Centric worden verzorgd.

DNB verklaart: "Om de dienstverlening van Centric bij DNB te borgen, en ter overbrugging naar een contract met een volgende leverancier hebben DNB en Centric afgesproken het contract tijdelijk te verlengen". De financiële instelling heeft zichzelf hierbij een maximum van vijftien maanden gesteld voor de eventuele transitie.

'Zo kort mogelijk'

Binnen die overgangsperiode is er ook een opzegtermijn van zes maanden opgenomen, die op elk moment kan worden ingezet. DNB kan daardoor eerder vertrekken bij Centric als een andere IT-dienstverlener is gevonden en als die in staat is om het uitbestede werk op te pakken. "Wat DNB betreft duurt de overgang naar een nieuw contract zo kort mogelijk." AG Connect heeft nog aanvullende vragen uitgezet.

Ondertussen is deze week gebleken dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) al sinds 2020 geen Centric-klant meer is. Die financiële instelling stond tot voor kort nog wel vermeld als klant op de website van de IT-dienstverlener. Ten onrechte dus. Dit was een "diep verstopte" verwijzing waar Centric zich niet bewust van was, verklaarde het IT-bedrijf. De SVB is begin deze week als klant genoemd in de Avondshow met Arjen Lubach die Centric belichtte vanwege de affaire rondom eigenaar Gerard Sanderink. Voor de SVB was dat aanleiding om te melden dat het contract in 2020 al is opgezegd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in