Overslaan en naar de inhoud gaan

Groei ICT- en mediastarters in Nederland versnelt

De Nederlandse ondernemerswereld heeft in het tweede kwartaal van dit jaar meer bedrijven in de sector 'ICT en media' gezien dan in het eerste kwartaal. Daarbij is het aantal stoppers namelijk sterker gedaald ten opzichte van die voorgaande periode. De Kamer van Koophandel signaleert deze trend in zijn nieuwe halfjaarrappport 'Data over de Bedrijvendynamiek'.
grafiek
© Kamer van Koophandel
Kamer van Koophandel

De KvK merkt op dat er in de eerste zes maanden van dit jaar in de hele markt meer bedrijven zijn gestart dan in dezelfde periode in de afgelopen vijf jaar. De totaalstand staat op 106.602 bedrijven. Tegelijkertijd sloten ook meer bedrijven de deuren dan in die jaren, becijferde de instantie. Het totaalaantal stoppers bedraagt 66.729 stuks. Zowel bij de starters als ook bij de stoppers betreft het vooral zzp'ers.

Gelijkstand in MKB

Het aantal zzp’ers neemt met 85.021 toe, wat ook parttimers omvat. Het aantal stoppende zzp’ers (inclusief parttimers) neemt ook toe: met 47.865. Het mkb is in absolute aantallen vrijwel gelijk gebleven, merkt de KvK op in zijn persbericht.

Het totale aantal ondernemingen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met 2,2 procent gegroeid naar een recordaantal van 1.858.628 ondernemingen. Dit halfjaarlijkse groeipercentage is weliswaar groot, maar niet het hoogste van de afgelopen vijf jaar. In de eerste halfjaren van 2013 tot en met 2015 was deze groei respectievelijk 2,5, 2,6 en 2,4 procent.

Minder ICT-stoppers

De sector 'ICT en media' vertoont een opvallende ontwikkeling. Enerzijds is het aantal starters licht afgenomen, valt te lezen in de nieuwe rapportage van de KvK. In het tweede kwartaal zijn er 3.011 bedrijven bijgekomen, terwijl dat in het eerste kwartaal nog 3.486 nieuwkomers waren. Anderzijds is het aantal stoppers sterker afgenomen. In de net afgesloten tweede periode hebben 1.606 ICT- en mediabedrijven de deuren gesloten, waar er in de eerste periode van dit jaar nog 2.496 stoppers waren.

Informatie- en communictietechnologie zit echter niet alleen in de sector 'ICT en media' die de KvK hanteert. ICT speelt immers ook een grote, soms cruciale rol in bijvoorbeeld dienstverlening. Het halfjaarrapport van de KvK merkt op dat ook de zakelijke dienstverlening flink is gegroeid, alleen wordt daarin geen uitsplitsing gemaakt van bijvoorbeeld computer- of internettechnische consultancy en ICT-integratiewerk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in