Overslaan en naar de inhoud gaan

Frankrijk en Duitsland zetten in op EU-brede steun voor techstart-up

Frankrijk en Duitsland willen dat de EU start-ups in de technologische sector financieel gaat steunen. Doel van beide landen is dat Europa met dit EU-brede initiatief weer kan concurreren met landen als China en de Verenigde Staten. Met de nieuwe plannen moet de EU een voorsprong krijgen in de ontwikkeling van nieuwe digitale technologieën.
eurobiljetten
© DNB
DNB

Europa wordt al tijdenlang gezien als een achterblijver in de ontwikkeling van nieuwe technologieën in vergelijking met bijvoorbeeld de Verenigde Staten. Vooral de risicomijdende cultuur in Europa zou een groot obstakel zijn voor de ontwikkeling van ontwikkelingen als een ‘Europese Google’.
In de Verenigde Staten is volgens de twee landen een sterke venture capital-industrie aanwezig, die startups in Silicon Valley financiert. Eerder deze maand pleitte de Europese Commissie al voor een Europese Innovatieraad om de ontwikkeling van baanbrekende technologieën te stimuleren.

Doorbraaktechnologieën

Met de nieuwe EU-brede aanpak moeten Europese tech start-ups beter kunnen concurreren met de bedrijven uit China en de VS, zo denken Duitsland en Frankrijk. Ze pleiten voor eenvoudigere toegang tot investeringskapitaal en soepelere regels om innovaties sneller te laten doorstromen naar de markt. Deze ontwikkelingen moeten zo op termijn voor een netwerk van zogenoemde ‘doorbraaktechnologieën’ zorgen en een groeiend aantal disruptieve bedrijven van Europese bodem creëren. 

Frankrijk en Duitsland willen dat hun nationale initiatieven worden aangevuld door EU-initiatieven, die meer toegevoegde waarde kunnen hebben voor de oprichting en de groei van tech start-ups in de EU. Frankrijk heeft al beloofd om de komende vier jaar een bedrag van 1,5 miljard euro te besteden aan kunstmatige intelligentie, om zo een ‘brain drain’ te voorkomen en de technologische achterstand op de dominante Amerikaanse en Chinese technologiereuzen in te lopen. 

De hervormende plannen worden op de eerstvolgende Europese top, eind juni, besproken door de Europese leiders. 
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in