Overslaan en naar de inhoud gaan

'Maak EU het innovatiecentrum van de wereld'

De Europese Unie moet het innovatiecentrum van de wereld worden, vindt Brussel. De Europese Commissie stelt daarom voor een "volwaardige Europese Innovatieraad" op te richten voor baanbrekende technologieën. Ook raadt ze aan om Europese verbanden op te zetten om gezamenlijk oplossingen te vinden voor bijvoorbeeld schoon vervoer of plasticvrije oceanen.
Jyrki Katainen
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

Volgens de commissie moet de EU "haar ambities naar een hoger niveau tillen''. Vicevoorzitter Jyrki Katainen (groei en investeringen): "Europa heeft onderzoek van wereldklasse en een solide industriële basis. Maar we moeten veel harder werken om die uitmuntendheid in succes om te zetten. Nieuwe megatrends, zoals kunstmatige intelligentie en de circulaire economie, veranderen de maatschappij en de economie diepgaand. We moeten snel handelen om richting te geven aan de nieuwe innovatiegolf.’’

De Europese Commissie stelt dat Europese bedrijven en overheden echt beter hun best moeten gaan doen. Zo besteden Europese bedrijven minder aan innovatie dan hun concurrenten buiten de EU. In de agenda constateert de EU dat 40 procent van de werkenden toe is aan een opwaardering van digitale vaardigheden.

Ook zijn er in de EU slechts 26 'unicorn start-ups' (startups met een marktwaarde van meer dan 1 miljard dollar) tot wasdom gekomen, terwijl er in de VS 109 en in China 59 zijn ontstaan. De EU constateert dat de hoeveelheid durfkapitaal en de gemiddelde omvang van investeringsfondsen in de EU te klein zijn om start-ups te laten uitgroeien tot grote bedrijven.

De commissie wil de komende jaren een impuls van 100 miljard euro geven aan het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. De EU-leiders bespreken de voorstellen woensdagavond in Sofia, voorafgaand aan een informele top.

De factsheet van de vernieuwde agenda is te downloaden (pdf) van de site van de Europese Commissie

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in