Overslaan en naar de inhoud gaan

Start-ups krijgen 10 miljoen euro van EZ

Het wordt eenvoudiger om geld te steken in jonge snelgroeiende bedrijven. Het ministerie van Economische Zaken stelt dit jaar een bedrag van 10 miljoen euro beschikbaar voor private fondsen die geld willen investeren in start-ups en het innovatieve MKB.
Innovatie
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De regeling is door het ministerie opgezet om jonge bedrijven verder te helpen. Deze ondernemers kunnen vaak geen krediet krijgen via een bank en zijn nog niet interessant genoeg voor grotere investeringsmaatschappijen. EZ wil nu via zogeheten business angels dit financieringsprobleem wegnemen. "Jonge bedrijven zijn bijna altijd op zoek naar geld om hun onderneming verder te laten groeien", stelt Staatssecretaris Mona Keijzer in de aankondiging van dit nieuwe investeringsprogramma.

Dubbele investering

De EZ-bewindsvrouw meldt dat het niet alleen om jonge nieuwkomers of eenpitters gaat. "Denk aan start-ups, maar ook het innovatieve MKB dat al één fase verder is. Voor hen is het vaak lastig om de juiste investeerder te vinden, bijvoorbeeld omdat het risico voor partijen hoog is. Daar willen we als ministerie op inspelen, in dit geval voor techbedrijven." Per fonds, bestaande uit twee investeerders, kan maximaal 1 miljoen euro worden geleend. Wel geldt dat de partners minimaal eenzelfde bedrag ook beschikbaar stellen voor investeringen.

Vandaag is de eerste leningsovereenkomst getekend. Staatssecretaris Keijzer zet haar handtekening voor een bedrag van 600.000 euro dat bestemd is voor het fonds Orthos Ventures dat investeert in start-ups die bezig zijn in de ruimtevaartsector, in robotica en in kunstmatige intelligentie (AI). Keijzer roept andere fondsen op om zich snel aan te melden: "Wees er snel bij als je een business angel met een goed voorstel bent. Want hier geldt dat wie het eerst komt, wie het eerst maalt."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in