Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT domineert Europese patentaanvragen

Uitvindingen voor informatie- en communicatietechnologie zijn de grote, groeiende gebieden waar in Europa patenten op worden aangevraagd. Innovatie in digitale technologie en voor schone energie hebben vraag naar patenten aangejaagd. Dit blijkt uit het 2023-overzicht van het Europees Patentburo (EPO) dat is geopenbaard.

landen 2023-patentaanvragen bij EPO
European Patent Office

Nederland bevindt zich in de top tien van patentaanvragen bij het EPO. Het criterium voor land van oorsprong is verblijfplaats van de persoon die als eerste naam op een patentaanvraag staat, legt het patentbureau uit. Ons land heeft voor afgelopen jaar een totaal van 7033 patentaanvragen op conto staan. Dat is een stijging van 3,5% ten opzichte van de 6796 stuks in 2022. Met die stijging is Nederland de op twee na sterkst groeiende. De afgelopen tien jaar schommelt ons land tussen de 6386 en 7147 aanvragen per jaar.

Groeigebieden

De aantallen in 2023 zijn nu goed voor een achtste plaats, waarmee Nederland boven Groot-Brittannië (5918 patentaanvragen) en Zweden (5139 aanvragen) staat. Lijstaanvoerder is de VS, waarvandaan in 2023 maar liefst 48.155 patentaanvragen bij het Europese bureau zijn ingediend. Nummer twee is Duitsland met 24.966 stuks, gevolgd door Japan (21.520) en China (20.735).

 De voornaamste gebieden waarop patentaanvragen worden ingediend zijn qua top vijf: digitale communicatie, medische technologie, computertechnologie, electrische machinerie, en meetinstrumenten. ICT domineert hierin dus, terwijl ICT ook van toepassing kan zijn in categorieën als transport en schone energie. Digitaal en energie groeien flink, geeft het EPO aan.

Belang van MKB

Bijna een kwart van alle aanvragen voor Europese patenten is afkomstig van middelgrote en kleinere bedrijven plus individuele uitvinders. Ruim tweederde komt van grote bedrijven (enterprises) en nog niet een tiende komt van universiteiten en publieke onderzoeksinstellingen. Veel meer details over het jaaroverzicht 2023 zijn bij het EPO te downloaden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in