Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet steunt Europese cloudinnovaties met 70 miljoen

Het kabinet draagt zo'n 70 miljoen euro over voor het ontwikkelen van cloudinnovaties binnen het zogenoemde Europese Important Project of Common European Interest (IPCEI). Meer dan honderd bedrijven en kennisinstellingen uit Europa werken samen aan innovatieve cloudoplossingen.

Geld
Shutterstock.com

De samenwerking moet leiden tot minder technologische afhankelijkheden en minder marktverstoring, maar ook tot een betere toepasbaarheid en onderlinge deelbaarheid van data waardoor ook de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven verbetert, zo meldt het ministerie van EZK in een persbericht.

De Europese Commissie heeft 13 initiatieven van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen goedgekeurd die meewerken aan het project. Naast subsidies van EU-lidstaten zijn er ook volop private investeringen vanuit betrokken ondernemingen en kennisinstellingen. In totaal is er maar liefst vier miljard euro beschikbaar. 

Nederlandse deelnemers

Behalve innovatie en het aanpakken van marktverstoring, zorgt de IPCEI CIS ook voor nieuwe datagestuurde bedrijfsmodellen. Dat gaat bijvoorbeeld over het benutten van digitaal verbonden machines, sensoren en andere bedrijfsprocessen in de industrie. Nederlandse ondernemers en onderzoekers, waaronder Leaseweb Global, TNO, AMS-IX en Asperitas richten zich met hun innovaties ook op aspecten als verduurzaming, cyberveiligheid en flexibiliteit van nieuwe clouddiensten en -infrastructuur zoals decentrale datacentra.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) ziet dat bedrijven behoefte hebben aan een innovatieve Europese oplossing voor cloud- en andere datatoepassingen. "Die is er nu niet, omdat de markt in handen is van vooral niet-Europese bedrijven waar andere uitgangspunten gelden voor het delen, verwerken en de toegang tot data. De hightech maakindustrie als geheel moet volop digitalisering kunnen toepassen in hun processen, diensten en producten om wereldwijd concurrerend te blijven. Daarom is het goed dat we hiermee nu concreet aan de slag gaan.” 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in