Overslaan en naar de inhoud gaan

Een derde van cloudinvesteringen gaat door het putje

Kostenbesparing is doorgaans een van de belangrijke redenen voor organisaties om over te stappen naar dienstverlening in de cloud. Hoe bijzonder is het dan dat tussen de 30 en 35% van de uitgaven aan clouddiensten weggegooid geld blijkt te zijn.
regen cloud
© Shutterstock
Shutterstock

De rekening die cloudaanbieders sturen kan behoorlijk oplopen als een organisatie zijn IT voor een belangrijk deel in de vorm van clouddiensten afneemt. Toch hebben organisaties doorgaans weinig zicht op hoe waaraan dat geld wordt besteed. Uit onderzoek blijkt dat de efficiency van dat cloudgebruik veel te wensen overlaat. Flexera sprak voor het State of the Cloud report 750 leidinggevenden over de organisatie van het cloudgebruik. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Flexera belang heeft bij het aantonen van deze mismatch omdat het beheer van clouddiensten levert.

De ondervraagde organisaties besteden gemiddeld meer dan een miljoen dollar per jaar aan clouddiensten. De ondervraagde managers schatten zelf in dat ongeveer 30% van al dat geld eigenlijk door het putje is gegaan. Er is geen goed gebruik gemaakt van volumekortingen die de cloudaanbieder hanteert en van mogelijkheden om diensten te downsizen op het moment dat er geen gebruik van wordt gemaakt. Ook wordt slordig omgesprongen met licenties. Flexera zelf houdt het percentage weggegooid geld op 35%, gebaseerd op eigen ervaringen met klanten.

Toename van uitgaven aan clouddiensten

De uitgaven aan clouddiensten zit flink in de lift. Ten opzichte van vergelijkbaar onderzoek een jaar geleden steeg het percentage bedrijven dat zegt er meer dan 1,2 miljoen dollar per jaar aan uit te geven, van 74% naar 83%. Maar liefst 36% van de ondervraagde organisaties geeft aan dat de jaarlijkse rekening uitstijgt boven de 12 miljoen dollar. Een jaar geleden was dat nog 20%.

Van de respondenten geeft 97% minimaal één public cloud te gebruiken en heeft 80% minimaal één private cloud. Iets meer dan drie kwart (78%) heeft hybride cloudoplossingen in gebruik. Vrijwel allemaal gebruiken ze multicloudstrategieën, waarbij het gebruik van meerdere publieke clouds en meerdere private clouds veruit de boventoon voert.

Overigens is het een zeldzaamheid wanneer een organisatie voor één enkele applicatie meer dan één cloud gebruikt. Voor 49% van de respondenten geldt dat hun multicloudstrategie bestaat uit het draaien van verschillende applicaties in verschillende clouds. Een derde geeft aan wel applicaties te kunnen porteren tussen verschillende clouds en applicaties te hebben die gebruik maken van zowel publieke als private clouds.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in