Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland doet mee als 'lokale' genAI-locatie voor Google Cloud

Nederland doet dienst als één van de locaties voor data-opslag van Google's genAI-klanten die hun gegevens binnen Europa willen houden. De Amerikaanse techreus biedt lokalere opslag van genAI-data nu als dienst. Dit is in reactie op de toenemende wens voor datasoevereiniteit, wat samenhangt met wet- en regelgeving wereldwijd.

genAI-locaties Google Cloud
Google Cloud

Google Cloud spreekt in de aankondiging van deze aanvullende dienstverlening van 'data residency commitments'. Daarbij biedt het voor een reeks aan clouddiensten, inclusief generatieve AI-toepassingen (genAI), configuratiemogelijkheden waardoor data in bepaalde geografische gebieden blijft.

Plus België, Frankrijk, Duitsland en VK

Voor genAI-diensten van Google gaat het om Generative AI on Vertex AI, Vertex AI Search en Vertex AI Conversation. Voor eerstgenoemde is Nederland een locatie voor data-opslag binnen Europa. Andere landen zijn België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Naast de regio Europa hanteert Google Cloud ook de regio Noord-Amerika (wat neerkomt op de Verenigde Staten en Canada), plus de regio Azië (wat Japan, Singapore en Zuid-Korea omvat). In totaal gaat het om tien landen, waar Google Cloud lokalere data-opslag biedt.

Brexit

Overigens is de regio Azië alleen als opslaglocatie beschikbaar voor Generative AI on Vertex AI. Voor Vertex AI Search en Vertex AI Conversation vermeldt Google niet de individuele landen, maar hanteert het de term 'multi-region' voor de EU (Europese Unie). Strikt gezien valt het Verenigd Koninkrijk daarbij buiten de boot.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in