Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese Cloud Federatie gaat cloudinfrastructuur versterken

De Europese Commissie heeft gisteren het startschot gegeven voor de Europese Cloud Federatie. Daarin worden diverse cloudinitiatieven samengebracht om de Europese cloudinfrastructuur te versterken. De samenwerkingsovereenkomst is gisteren ondertekend door Europese bewindspersonen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat ondertekende de overeenkomst voor Nederland.
GAIA-X
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De Europese Commissie vindt dat het belang van voldoende opslag en een veilige en betrouwbare uitwisseling van data steeds verder toeneemt. De Europese Cloud Federatie moet diverse initiatieven die hier oplossingen voor ontwikkelen samenbrengen.

"Gebruik en opslag van data zijn inmiddels een noodzakelijke basis en het belang voor bedrijven, onderzoekers, overheidsorganisaties en uiteindelijk ook consumenten neemt alleen maar toe", zegt Keijzer in een verklaring. "Er zijn echter ook zorgen over voldoende grip op strategische en gevoelige data. Vandaar dat ik diverse Nederlandse initiatieven ondersteun, maar ook binnen Europa wil samenwerken, omdat de kansen en risico’s van de digitale economie grensoverschrijdend zijn."

In totaal hebben 25 Europese lidstaten de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het doel is om een concurrerende Europese cloudmarkt op te zetten, veilige cloudinsfrastructuren te maken en een gezamenlijke set technische oplossingen en beleidsnormen op te stellen om interoperabiliteit onder Europese clouddiensten te bevorderen.

GAIA-X doet ook mee

In Nederland werkt onder meer de Online Trust Coalitie in publiek-privaat verband aan het vergroten van transparantie en vertrouwen in de cloudmarkt. Daarnaast is er de Data Sharing Coalition, dat makkelijk, veilig en betrouwbaar datadelen tussen sectoren wil mogelijk maken. 

Op Europees niveau sluiten diverse andere initiatieven zich aan bij de Europese Cloud Federatie. Eén daarvan is GAIA-X, dat standaarden ontwikkeld om het aanbod van clouddiensten in Europa te verreiken. Hoewel dit een Duits-Frans project is, zijn er ook diverse Nederlandse bedrijven die zich hierbij willen aansluiten. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ondersteunt deze bedrijven en zet zich in om de Nederlandse belangen rond het initiatief te borgen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in