Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe infrastructuurcoalitie wil Nederlandse GAIA-X-behoeften representeren

TNO en brancheverenigingen DHPA, ISPConnect en Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) willen een nieuwe coalitie beginnen om de Nederlandse belangen bij de ontwikkelingen van het Europese cloudinitiatief GAIA-X te verzamelen en te vertegenwoordigen. Het gaat om de zogeheten Cloud Infrastructuur Coalitie, die werk moet gaan verrichten in projecten op basis van publiek-private samenwerking.
cloud
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het door Duitsland geïnitieerde GAIA-X moet een Europese, betrouwbare, gefedereerde data-infrastructuur worden, waarin diverse cloud- en edge-diensten van (Europese) aanbieders verenigd worden. Door gezamenlijke regels, normen en technologieën op te stellen, moet het speelveld meer gelijk worden voor grote en kleinere aanbieders.

Daarnaast moet de soevereiniteit over data teruggewonnen worden. Zo moeten vendor lock-ins voorkomen worden, door diverse infrastructuren met elkaar te verbinden en data gemakkelijk verplaatsbaar te maken van de ene naar een andere dienst of aanbieder.

Nieuwe coalitie

Frankrijk heeft zich inmiddels al bij de ontwikkeling van dit Europese initiatief aangesloten, maar Nederland niet. Wel wordt GAIA-X door Nederland op de voet gevolgd, onder meer door de overheid, brancheorganisaties en TNO. De organisaties DHPA, ISPConnect, DINL en ook onderzoeksinstituut TNO willen echter nog een stap verder gaan.

Zij willen echt actief gaan bijdragen aan GAIA-X, zo werd vandaag duidelijk tijdens een webinar van de partijen. Daartoe willen ze een Nederlandse Cloud Infrastructuur Coalitie opstarten, waarmee de krachten van de Nederlandse infrastructuur worden gebundeld. Tijdens het webinar werden Nederlandse partijen die interesse hebben opgeroepen om zich aan te sluiten.

"Met (bestaande) coalities en nieuwe stakeholders die zich aansluiten, en allemaal in aanraking komen met het gedachtegoed van GAIA-X, is goede onderlinge afstemming nodig", aldus de DHPA op zijn website. "Iedere stakeholder heeft daarbij een eigen duidelijke rol binnen GAIA-X en kan met verschillende partijen – gebruikers, data providers, cloud aanbieders, hosting providers, onderzoeksinstellingen, overheid en consultancybedrijven – samenwerken." 

De bijdragen aan GAIA-X vanuit de coalitie worden gebaseerd op en afgestemd met al bestaande initiatieven, zoals de datadelingsprojecten NLAIC en IDSA. De nieuw op te zetten coalitie krijgt dan ook diverse eigen onderwerpen, zoals certificering en trust op cloudgebied en diensten in het ecosysteem van GAIA-X. De bedoeling is dat al het werk verricht wordt in projecten op basis van publiek-private samenwerking, waarbij "bestaande instrumenten het startpunt zijn". 

TNO wil naar Duitsland

TNO liet tijdens het webinar ook weten bereid te zijn om zich aan te sluiten bij de GAIA-X Foundation. Daarmee wordt het onderzoeksinstituut onderdeel van standaardisatie- en werkgroepsessies, waarbij het dan delen van de Nederlandse industrie vertegenwoordigt. TNO informeert vervolgens de Nederlandse aandeelhouders over de ontwikkelingen, en neemt wensen en behoeften vanuit deze aandeelhouders weer mee terug naar Duitsland. 

Vooralsnog gaat het echter om slechts een voorstel. TNO vraagt de Nederlandse cloudinfrastructuurpartijen hierover mee te discussiëren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in