Overslaan en naar de inhoud gaan

Online Trust Coalitie moet vertrouwen in clouddiensten vergroten

Ruim twintig organisaties vanuit de overheid, het bedrijfsleven en de wetenschap zijn de Online Trust Coalitie begonnen. De Coalitie - dat een initiatief is van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) - wil afnemers en aanbieders van clouddiensten meer duidelijkheid geven over de betrouwbaarheid en veiligheid van een dienst.
Cloud
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Volgens de Coalitie gebruikt inmiddels driekwart van de bedrijven bewust of onbewust gebruik van clouddiensten, bijvoorbeeld voor opslagruimte, software, rekenkracht of slimme algoritmes op externe webservers. Maar het is lastig om te achterhalen hoe betrouwbaar en veilig die diensten precies zijn. Ook is vaak niet duidelijk of ze de privacy wel waarborgen en voldoen aan de wet. Er zijn namelijk geen uniforme en gestandaardiseerde informatie of certificeringen.

Daardoor ontstaan drempels voor het gebruik van clouddiensten, meent de Coalitie. "Er zijn veel methoden om de betrouwbaarheid te toetsen, maar het is behoorlijk complex. Er is een woud aan certificeringen, juridische constructies, wet- en regelgeving", vertelt National Security Officer Martin Vliem van Microsoft, dat ook aangesloten is bij de Coalitie. "Grote bedrijven hebben nog wel de kennis en menskracht om dat uit te zoeken, maar voor het MKB is dat niet makkelijk."

Oproep tot aanmelden

De nieuw opgezette Online Trust Coalitie wil oplossingen vinden voor die drempels. "Met de Online Trust Coalitie wil het ministerie van EZK samen met het bedrijfsleven laagdrempelige methoden ontwikkelen die de afnemers en aanbieders van clouddiensten duidelijkheid geven over de betrouwbaarheid en veiligheid", zegt Jos de Groot, directeur Digitale Economie bij het ministerie van EZK.

De bedoeling is dat er meer consensus komt over de methoden, en dat ze eenvoudiger, duidelijker en toegankelijker worden. De Coalitie bestaat daarom uit diverse partijen die ieder wat bij kunnen dragen. Zo zijn er aanbieders en afnemers van clouddiensten, betrokken overheden en experts op het gebied van cybersecurity, compliance, conformiteit en assurance. 

De Coalitie roept andere organisaties ook op om deel te nemen aan het project. Meer informatie is te vinden op de website van de ECP, dat het Online Trust Coalitiebureau coördineert. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in