Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse octrooiaanvragen fors gedaald

Het aantal Europese octrooiaanvragen dat werd ingediend door Nederlandse bedrijven is in 2020 met 8,2% gedaald. In totaal werden 6.375 octrooiaanvragen ingediend, waarmee Nederland binnen Europa op de derde plek staat. Wereldwijd stijgt het aantal patenten voor computertechnologie licht.
patent
© European Patent Office
European Patent Office

Dat blijkt uit de EPO Patent Index 2020 die het Europees octrooibureau dinsdag heeft gepubliceerd, Wat opvalt is dat wereldwijd het aantal octrooiaanvragen over het algemeen stabiel blijft, ondanks de impact van Covid-19. De belangrijkste aanjager bij de aanvragen dit jaar is gezondheidszorginnovatie. Daarnaast is in China en Zuid-Korea een sterke groei van octrooiaanvragen te zien, terwijl het aantal aanvragen vanuit Europa, Japan en Amerika daalt.

De daling van de Nederlandse aanvragen is fors te noemen. De daling van 8,2% afgelopen jaar is de sterkste sinds 2012. Een jaar eerder daalde het aantal aanvragen in Nederland nog met 2,8%. Onder de Nederlandse bedrijven deed Philips in 2020 de meeste aanvragen voor een octrooi: 1.419 keer. Signify (691) en DSM (391) zijn de nummer 2 en 3. Samsung (3.276) en Huawei (3.113) zijn in aantal aanvragen wereldwijd gezien de nummer 1 en 2. Philips staat wereldwijd op de 9e plek.

Octrooiaanvragen wereldwijd
Octrooiaanvragen wereldwijd

"Hoewel het aantal Europese octrooiaanvragen van Nederlandse bedrijven en uitvinders in 2020 stagneerde, mag dit niet het feit overschaduwen dat Nederland een land blijft met een uitstekende innovatiecapaciteit”, aldus EOB-voorzitter António Campinos in een persbericht. “Dat zien we in de sterke positie van sommige Nederlandse bedrijven met een breed scala aan technologieën, en de onveranderde hoge notering wat betreft het aantal octrooiaanvragen per hoofd van de bevolking. Dat is goed nieuws, want onderzoek en innovatie, ondersteund door een sterk systeem van Intellectuele Eigendomsrechten, zullen tot een gezondere wereld leiden en het herstel van de pandemie stimuleren."

Octrooiaanvragen in Nederland
Octrooiaanvragen in Nederland

Farmaceutische industrie en biotechnologie stijgen

Farmaceutische producten (+10,2%) en biotechnologie (+6,3%) boekten onder de toonaangevende sectoren wereldwijd de meeste groei in het aantal octrooiaanvragen. Medische technologie (+2,6%) was in absolute zin verantwoordelijk voor de meeste uitvindingen in 2020. Digitale communicatie zakte van de eerste plek naar plek twee. Computer technologie staat dit jaar op de derde plek met 13.907 aanvragen, waarmee een kleine stijging van 1,9% werd bereikt.  De sector Transport daalde flink met 5,5%. Die daling ontstond met name op het gebied van lucht- en ruimtevaart (-24,7%), en in mindere mate in de auto-industrie (-1,6%).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in