Overslaan en naar de inhoud gaan

AI kan ook in VS geen patenten krijgen, maar staat niet helemaal buiten spel

Amerikaans patentbureau oordeelt dat kunstmatige intelligentie (AI) geen patent kan krijgen op innovaties. De reden is dezelfde als die eerder in bijvoorbeeld Groot-Brittannië als is opgevoerd: een AI is geen mens. Maar AI mag wél worden gebruikt voor patenteerbare uitvindingen.

AI, uitvinding en mens
Shutterstock.com

Als menselijke uitvinders voor hun werk AI-middelen gebruiken, moeten ze dat wel aangeven als ze patent aanvragen op hun uitvindingen. Hierbij is er ook sprake van een scheidslijn, die echter niet duidelijk wordt gedefinieerd. Om in aanmerking te komen voor een patent moet een uitvinding namelijk wel een 'significante bijdrage' van de mens (of meerdere mensen) hebben gehad.

Hoeveel heeft de mens gedaan?

Simpelweg een AI-systeem vragen om iets te creëren en daar dan door een mens patent op laten aanvragen, zal dus geen succes hebben. De patentaanvragende mens is daarmee geen uitvinder, aldus het US Patent and Trademark Office (USPTO). Maar als er sprake is van een aanzienlijke en aantoonbare menselijke bijdrage aan het proces van bijvoorbeeld het oplossen van een specifiek probleem, dan kan er patent mogelijk zijn.

Het USPTO heeft zijn formele oordeel over de niet-patenteerbaarheid van AI-uitvindingen nu online gepubliceerd na een reeks van publieke conulstaties, meldt The Verge. Het Amerikaanse patentbureau heeft in 2020 al een gesteld dat alleen "natuurlijke personen" aanvragen voor patenten kunnen indienen. Dat was toen naar aanleiding van een verzoek van AI-onderzoeker Stephen Thaler die een door hem gemaakte AI patenten heeft laten aanvragen, wat door een rechtbank is afgewezen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in