Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-ontwikkeling wordt schimmiger, terwijl impact alleen maar groter wordt

De gehypte AI-pionier OpenAI, maker van onder meer chatbot ChatGPT, houdt zich niet aan zijn belofte om documenten over zijn governance en financiën te openbaren. De firma is ontstaan als semi-profit organisatie uit de gelijknamige nonprofit voor wetenschappelijk onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Ondertussen wordt de impact van AI steeds groter; economisch maar ook maatschappelijk.

Het blijkt nu dat OpenAI zijn beleid op het gebied van openheid en inzichtelijkheid heeft aangepast. Oorspronkelijk had de Amerikaanse firma de belofte afgegeven dat het sleuteldocumenten over zichzelf openlijk beschikbaar zou stellen voor publieke keuring. Dit omvat onder meer de opzet van de organisatiestructuur, maar ook belastingaangiftes van OpenAI en regels wat betreft belangenverstrengeling.

Semi-OpenAI

Die paperassen worden nu niet langer standaard geopenbaard en als OpenAI het wel doet, dan gebeurt dan in mindere mate. Dit heeft techmagazine Wired ontdekt toen het in december een verzoek deed voor inzage in die sleuteldocumenten. Alleen financiële documenten zijn toen gedeeld.

Een woordvoerder van OpenAI heeft laten weten dat het bedrijf zich houdt aan industriestandaarden voor het delen van informatie, meldt Ars Technica. Die nieuwe aanpak van het AI-bedrijf komt neer op alleen het verstrekken van bepaalde financiële gegevens, wanneer daar expliciet om wordt gevraagd. Deze nieuwe geslotenheid volgt op een 'paleisrevolutie' waarbij het bestuur van OpenAI de CEO de laan wou uitsturen.

Governancevraagstuk

Maar dat is - na ophef onder het personeel én nog inmenging van investeerder en partner Microsoft - heel anders afgelopen. CEO Sam Altman behoudt zijn functie en heeft zijn machtspositie zelfs weten te versterken. De bestuursraad heeft nu ook een hele andere samenstelling. Het gebrek aan inzichtelijkheid in organisatie en bestuur zorgt ervoor dat onduidelijk is hoe de governance nu precies door wie wordt uitgevoerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in