Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenAI-grondlegger geeft toe: het gaat om de commercie

De hoofdwetenschapper en medeoprichter van OpenAI vertelt in een video-interview dat OpenAI's omslag naar geslotenheid niet gebeurt vanwege veiligheid. Het gaat om de commercie, want de ontwikkeling van AI bevindt zich nu in de fase van concurrentie. En nog niet die van veiligheid.
bokser
© Shutterstock
Shutterstock

AI-onderzoeker Ilya Sutskever heeft dit openlijk toegegeven in gesprek met adjunct-hoogleraar Ravi Belani van de Amerikaanse Stanford-universiteit. Officieel is OpenAI een nonprofit AI-onderzoeksinstituut, dat echter is overgegaan naar een winstgerichte organisatie met daarbij een zelf ingesteld plafond ('capped profit') en daarna zijn nieuwere AI-ontwikkelingen niet meer openlijk uiteenzet.

Omslag naar gesloten

Details van het geruchtmakende GPT-4 zijn niet uiteengezet in de wetenschappelijke paper die onderzoekers van OpenAI hebben gepubliceerd over hun werk. Over voorganger GPT-3 zijn eerder wel details vrijgegeven. Deze omslag van open naar gesloten heeft internationaal al voor verbazing, teleurstelling en verontwaardiging gezorgd.

Ter verdediging van deze transformatie heeft OpenAI al gewezen op de risico's van AI. Die zouden namelijk zorgen voor een noodzaak om de stormachtige ontwikkelingen wat af te schermen, zodat fouten of opzettelijk verkeerd gebruik zijn te voorkomen (of af te remmen). OpenAI-grondlegger Stutskever zegt in het Stanford-interview echter dat de fase van veiligheid volgens hem nu nog niet is aangebroken. De mogelijkheden van AI zijn nog niet zo groot, dat het argument van veiligheid zorgt voor een omslag naar closed source.

Concurrentie en verdienmodellen

De huidige fase is die van concurrentie, meent de AI-wetenschapper. Daarbij wil OpenAI dus niet te veel prijsgeven aan andere AI-ontwikkelaars. Dat zijn onderzoeksinstituten, maar ook bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van AI, nuttige toepassingen daarvan en verdienmodellen daarbij.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in