Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenAI belooft discretie voor ChatGPT-chats, tegen betaling

Veel gebruikers - individuen maar ook organisaties en bedrijven - beseffen niet dat ChatGPT alle input die mensen geven zelf benut voor z'n verdere ontwikkeling. Opdrachten, vragen, gesprekken diennen allemaal als nieuwe trainingsdata voor de bekende AI-chatbot. Samsung heeft ontdekt dat zo bedrijfsgeheimen naar buiten zijn gekomen. ChatGPT-maker OpenAI komt nu met een discrete optie, voor betalende gebruikers.
Classified
© CC BY-2.0
CC BY-2.0

Privéconversaties met ChatGPT zijn niet echt als privé te beschouwen. Tekst die wordt ingevoerd en gegenereerd in gesprekken met de veelgebruikte AI-aangedreven chatbot wordt weer gebruikt voor verdere training van onderliggende grote taalmodellen (large language models, LLM's). Daarbij kan die input ook weer opduiken als output.

Onbedoelde datalekken

Dit kan onschuldige informatie zijn, dit kan privacygevoelige informatie zijn en dit kunnen bedrijfsgeheimen zijn. De Zuid-Koreaanse elektronicareus Samsung heeft laatstgenoemde zelf ondervonden. Werknemers mogen ChatGPT gebruiken voor hun werk en hebben dat ook gedaan. Daarbij hebben ingenieurs van de chipdivisie van het bedrijf echter vertrouwelijke informatie gedeeld met de AI-bot van OpenAI. Onbedoelde datalekken dus.

Zo heeft een werknemer broncode van bedrijfseigen software ingevoerd om die te laten controleren op fouten, wist technieuwssite Mashable eerder deze maand te melden. Een andere werknemer heeft code aan ChatGPT 'gegeven' om die te laten optimaliseren door de veelzijdige AI-dienst. En een derde Samsung-werknemer heeft een opname van een vergadering geupload om notities voor een presentatie te verkrijgen. Ook techreus Amazon heeft het lekgevaar van ChatGPT ervaren.

Volgende commerciële optie

OpenAI lijkt hier nu op te reageren met de aankondiging van een nieuwe betaalde dienst. ChatGPT heeft momenteel al een commerciële optie. Gebruikers krijgen dan tegen betaling 'voorrang' voor wanneer de openbaar beschikbare AI-chatbot drukbezet is. Het nieuwe, aankomende abonnement belooft discretie: gebruikers kunnen dan de chatgeschiedenis uitschakelen.

Daardoor zal de AI-dienst niet langer conversaties gebruiken voor verdere training, legt OpenAI uit. Gebruikers kunnen dan kiezen welke gesprekken (en informatie daarin) kan worden gebruikt om de AI-modellen van OpenAI te trainen. Verder gaat het bedrijf ook met een nieuw ChatGPT Business-abonnement komen, waarmee organisaties en bedrijven ChatGPT-gebruik door hun werknemers kunnen beheren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in