Overslaan en naar de inhoud gaan

ChatGPT krijgt opensource-tegenhanger

Stability AI wil het succes van zijn AI-beeldgenerator Stable Diffusion herhalen voor AI-gegenereerde teksten, waar momenteel OpenAI's ChatGPT veel aandacht, hype en wereldwijde omarming mee trekt. De concurrent van OpenAI heeft een nieuwe reeks van grote taalmodellen (large language models, LLM's) uitgebracht als open source. Dit StableLM moet zich ontpoppen tot een open alternatief voor ChatGPT.
© Stability AI
Stability AI

De StableLM-familie is nu beschikbaar op ontwikkelplatform GitHub. De software verkeert nog in alpha-fase en is momenteel verkrijgbaar in twee 'maten': één model met drie miljard parameters en één model met 7 miljard parameters. Grotere modellen met vijftien en vijfenzestig miljard parameters moeten nog volgen, kondigt Stability AI aan.

Voor commercie en wetenschap

"Developers kunnen onze StabeLM-basismodellen vrijelijk inspecteren, gebruiken en aanpassen voor commerciële of onderzoeksdoeleinden", verklaart de AI-startup. Daarbij zijn wel de voorwaarden van de gebruikte Creative Commons-licentie (CC BY-SA-4.0) van toepassing. Die licentie vereist dat bij aanpassingen de oorspronkelijke maker wordt genoemd en dat die nieuwe creaties dan onder dezelfde licentie vallen.

Het beschikbaar stellen als open source staat haaks op de aanpak die OpenAI hanteert. Die Amerikaanse AI-maker is oorspronkelijk begonnen als open, wetenschappelijk initiatief maar is in de loop der tijd wat commerciëler geworden. Het argument daarvoor is het dekken van de hoge kosten die komen kijken bij het trainen, maar ook gebruik, van LLM-gebaseerde AI-toepasingen. Verder deelt OpenAI in zijn wetenschappelijke paper over de nieuwe, vierde generatie van zijn GPT-model minder details dan in papers over voorgaande versies.

AI-wedloop

Het Britse Stability AI verklaart nu expliciet voor openheid en transparantie te zijn, vanwege de grote impact die LLM's gaan hebben op de digitale economie. Op basis van OpenAI's ChatGPT zijn al diverse andere toepassingen gebaseerd, maar ook is die AI-chatbot toegevoegd aan een reeks van bestaande IT-producten, -diensten en online toepassingen. Techreus Microsoft is een grote investeerder in en partner van OpenAI, maar een cloudgigant als AWS omarmt ook Stability met zijn eigen AI-ambities.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in