Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitvindingen van AI kunnen geen patent krijgen

Uitvindingen als uitkomst van de inzet van kunstmatige intelligentie komen niet in aanmerking voor een patenttoekenning, zo blijkt uit een beslissing van het European Patent Office (EPO).
Kunstmatige intelligentie.
© Pixabay
Pixabay

Het EPO heeft twee patentaanvragen afgewezen - EP 18 275 163 en EP 18 275 174. Het draait om een voedselcontainer met een geavanceerde geometrie en methoden en apparatuur om de aandacht te trekken in noodsituaties.

De indiener van de patentaanvraag - Stephen Thaler, algemeen directeur van Imagination Engines - beschrijft hoe hij kunstmatige intelligentie heeft ingezet om te komen tot deze noviteiten. Hij gebruikte daarvoor een 'zwerm van vele onafhankelijke neurale netwerken die wel gebruik maken van gedeeld geheugen'. Deze netwerken kunnen nieuwe combinaties maken en andere weer uit elkaar halen waardoor complexe concepten ontstaan.

Alleen een mens mag uitvinden

In de huidige patentvoorwaarden staat echter dat een patentaanvraag toegewezen moet kunnen worden aan een mens. Daaraan voldoen de beide aanvragen van Thaler niet. De patentaanvragen zijn een testcase om een discussie over deze regels los te maken. Thaler deed de aanvragen dan ook samen met het Artificial Inventor projectteam van professor Ryan Abbott van de Britse University of Surrey. De aanvragen zijn ingediend in de VS, Engeland en Europa.

Abbott ziet een groeiend probleem als de huidige voorwaarden voor patentaanvragen niet worden gewijzigd. Steeds vaker zullen nieuwe ideeën voortkomen uit de inzet van kunstmatige intelligentie. Op enig moment zullen de patentbureaus daar toch iets mee moeten. Het EPO heeft wel aangegeven in januari met een uitgewerkte onderbouwing te komen van de weigering.

Podcast De Dataloog ism AG Connect

Dit nieuwsartikel is besproken in de podcast De Dataloog ism met AG Connect. Klik hier voor de gehele uitzending van 14 januari 2019 waarin ook over Python 2, ransomware en deepfakes wordt gesproken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in