Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenennota: Minder geld voor toezichthouder AP

De Nederlandse overheid kent de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) minder budget toe. Dit jaar bijna een miljoen minder dan vorig jaar, en dat verlaagde niveau wordt de komende jaren vastgehouden. De privacywaakhond die naleving van de AVG moet bewaken (en daarvoor datalekmeldingen ontvangt en onderzoekt) heeft het nu al steeds drukker.
Prinsjesdag 2019
© ministerie van Financiën
ministerie van Financi�n

In de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) valt op dat de 'financiering' van de AP achteruit gaat. Voor komend jaar is 18,5 miljoen euro uitgetrokken in de nieuwe, gistermiddag gepresenteerde 'Vaststelling van de begrotingsstaten' van JenV voor 2021. In het huidige jaar was er nog 19,3 miljoen euro voor de privacytoezichthouder.

Grofweg gelijk blijven

Voor de komende jaren, 2021 tot en met 2025, wordt het vastgestelde bedrag van 18,5 miljoen euro aangehouden. Dat wel met lichte fluctuaties. Komend jaar 18,525 miljoen, in 2022 wordt dat 18,524 miljoen, om in 2023, 2024 en 2025 licht te stijgen naar respectievelijk 18,525 miljoen euro, 18,526 miljoen euro en 18,527 miljoen euro.

Ten opzichte van 2020 en ook 2019 is er sprake van een achteruitgang. Niet alleen heeft Justitie in het lopende jaar meer geld (19,291 miljoen euro) uitgetrokken voor de AP, afgelopen jaar is er nog wat meer aan de toezichthouder toegekend. In 2019 kon de organisatie onder leiding van Aleid Wolfsen nog op 20,5 miljoen euro rekenen.

Privacy als pijnpunt

Terwijl de AP al jaren klaagt over - en pleit voor - meer capaciteit en budget, krijgt de organisatie het ook steeds drukker. Zo is de snel ontwikkelde CoronaMelder-app van de Rijksoverheid ook door de toezichthouder kritisch gekeurd, met zorgen over macht en invloed van app-platformaanbieders Apple en Google. Die Amerikaanse techreuzen hebben net als bijvoorbeeld Facebook steeds meer macht, terwijl Europese toezichthouders kampen met te weinig capaciteit.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen heeft daarover een boekje opengedaan in gesprek met AG Connect. Naast AVG-toezicht, corona-appkeuring en invloed van Amerikaanse techreuzen, spelen er voor de AP nog meer ontwikkelingen. Zoals bijvoorbeeld de recent opgestelde gedragscode van de Nederlandse ICT-sector, waar de privacytoezichthouder haar goedkeuringsstempel op heeft gezet. De AP gaat ook toezien op de naleving daarvan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in