Overslaan en naar de inhoud gaan

Autoriteit Persoonsgegevens wil capaciteit verdubbelen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil in 2021 doorgroeien naar 324 fte. Op dit moment zijn er bij de toezichthouder zo’n 180 medewerkers aan de slag. De ambitie om door te groeien wordt duidelijk uit antwoorden op Kamervragen over het nieuwe kantoorpand van de organisatie.
Aleid Wolfsen
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

In het nieuwe pand is ruimte voor maximaal vierhonderd fte, zo wordt door staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken aangegeven na schriftelijke vragen van D66-Kamerlid Jessica van Eijs. De AP deelt nu een gebouw met een aantal andere organisaties en er is een verdieping bij de rechtbank in Den Haag in gebruik. De bedoeling is dat de locaties over een jaar worden ingeruild voor een kantoor aan Het Lange Voorhout.

Meer capaciteit nodig

Knops schrijft dat het uitgangspunt voor de nieuwe huisvesting van de AP de behoeften van de rijksdiensten zelf zijn. De AP gaf volgens de bewindsman aan dat er behoefte is aan 324 fte in 2021.  Het is al langer bekend dat de AP niet voldoende capaciteit heeft om alle klachten te onderzoeken. Er wordt daarom momenteel onderzocht of er meer financiering nodig is.  Het aantal klachten steeg in 2019 met 79 procent ten opzichte van 2018 naar 27.800 stuks. Bij 25 van de afgehandelde klachten bleek sprake van een overtreding.

De sterke stijging van het aantal klachten ten opzichte van een jaar eerder is volgens de AP deels te verklaren door de invoering van de AVG in 2018, zo gaf de organisatie in februari aan. Daarnaast heeft de verbetering aan het klachtenproces waarschijnlijk aan de stijging bijgedragen.

Onderzoeken starten

De meeste klachten die de AP kreeg, gingen over het schenden van een privacyrecht of om ongevraagde reclame. Er is volgens de AP niet genoeg capaciteit om vaker een onderzoek te starten naar aanleiding van een klacht. Vorig jaar werd 67 procent van de klachten afgehandeld, tegenover 56 procent in 2018. 

De privacywaakhond voerde al een prioriteringsbeleid in. Maar dat is nog niet voldoende, vindt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "Met het huidige aantal medewerkers kunnen wij de meeste klachten pas na zes maanden in behandeling nemen. Dat moet anders: mensen hebben recht op bescherming van hun privacy en moeten daarvoor snel terecht kunnen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in