Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek wil opheldering over 'prioriteringsbeleid' Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft niet voldoende capaciteit om alle klachten te onderzoeken. Momenteel wordt onderzocht of er meer financiering nodig is. D66 en de SP hebben de minister gevraagd wat het kabinet gaat doen om de wachttijden voor klachten op korte termijn terug te dringen.
Autoriteit Persoonsgegevens
© Autoriteit Persoonsgegevens
Autoriteit Persoonsgegevens

Kamerleden Michiel van Nispen (SP) en Kees Verhoeven (D66) hebben Minister Dekker gevraagd of het wenselijk is dat de wachttijd bij de AP is opgelopen tot minimaal 6 maanden en willen weten wat de minister gaat doen om privacyschendingen zo snel mogelijk te onderzoeken en aan te pakken.

Voorbeelden

Ook willen de politici weten of het klopt dat de AP klachten niet behandelt als niet makkelijk kan worden vastgesteld of er regels worden overtreden. De minister is gevraagd om voorbeelden van zaken die niet meer worden opgepakt. D66 en de SP willen de de minister de budgetten op korte termijn verruimt.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen gaf vorige week op de website van de organisatie aan dat de AP bezig is met een prioriteringsbeleid. "Met het huidige aantal medewerkers kunnen wij de meeste klachten pas na zes maanden in behandeling nemen. Dat moet anders: mensen hebben recht op bescherming van hun privacy en moeten daarvoor snel terecht kunnen”, zo gaf Wolfsen aan.

Onderzoek

Momenteel loopt er met het ministerie van Justitie en Veiligheid een onderzoek naar de capaciteit van de waakhond en de financiering die daarvoor nodig is. Naar verwachting is dat onderzoek in mei 2020 klaar. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in