Management

Juridische zaken
Aleid Wolfsen

AP-voorzitter bezorgd over gegroeide macht techreuzen

'Toezichthouders in Europa hebben te weinig capaciteit'

Aleid Wolfsen © CC BY 2.0 - Flickr Sebastiaan ter Burg
21 augustus 2020

'Toezichthouders in Europa hebben te weinig capaciteit'

Het massaal thuiswerken wordt tot nu toe vooral mogelijk gemaakt door technologie van internationale bedrijven zoals Google en Facebook. Heeft de AP nog genoeg handvaten om vermogende en machtige techreuzen aan de wet te laten voldoen? Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, zegt in een interview met AG Connect zich zorgen te maken.

Te veel gegevens op één plek verzameld, dat is volgens Wolfsen altijd ‘linke soep’, zo vertelt hij aan AG Connect. “Uiteraard maak ik me daar wel zorgen over. Maar we kunnen onze burgers ook niet verbieden om gebruik te maken van deze diensten. We leven in een vrij land. We waarschuwen wel, maar als mensen het toch willen moeten ze dat zelf weten.”

Wolfsen denkt dat de AP momenteel goed kan opboksen tegen de Googles en Microsofts van deze wereld. “We kunnen prima uitvoeren wat we willen. Zelfs tegen bedrijven die een hoofdkantoor hebben in het buitenland. Het is eenvoudig: als een bedrijf op Nederlands grondgebied privacywetten schendt, kunnen wij de processen altijd stil leggen.”Een bedrijf met een hoofdvestiging buiten de EU kan beboet worden tot 4 procent van de omzet. “Voor bedrijven uit de EU zelf geldt dat collega-toezichthouders uit andere landen boetes opleggen. Over de bevoegdheden zijn we dus tevreden, maar onze capaciteit is wel een vraagstuk.”

Samenwerking met Europa

Een samenwerking met de toezichthouders in andere landen zou de slagkracht van de AP kunnen vergroten. “Ja, maar het probleem van te weinig capaciteit speelt in meerdere landen. De Europese Commissie heeft een onderzoek bekendgemaakt waaruit dit blijkt en dreigt zelfs met stappen tegen landen die te weinig doen. Ierland heeft bijvoorbeeld minder inwoners dan Nederland, maar wel een aantal enorme techbedrijven. De handhaving laat zich daardoor lastig vergelijken. Er liggen in Europa wel kansen, maar we zullen toch ook onafhankelijk moeten groeien.”

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.