Overslaan en naar de inhoud gaan

Californië verbiedt eigen overheid gebruik biometrische herkenning voor surveillance

Californië heeft een wet geïntroduceerd die overheidsorganisaties verbiedt biometrische herkenning te gebruiken op videobeelden van politiecamera's. De staat doet dit om de privacy van haar inwoners te beschermen. Het is een primeur in de Verenigde Staten.
Irisscan
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De wet verbiedt de politie en andere overheidsorganisaties de videobeelden van beveiligingscamera's van politieagenten te gebruiken voor biometrische herkenning. In Californië en veel andere Amerikaanse staten dragen politieagenten een zogeheten bodycam om hun werkzaamheden vast te leggen en eventueel later te verdedigen. De beeldinformatie van de bodycams kan ook gebruikt worden voor biometrische herkenning, bijvoorbeeld gezichtsherkenning. Privacyvoorstanders vinden dat een gevaarlijk en potentieel racistisch idee en pleiten daarom voor een verbod op het gebruik van dergelijke herkenningssoftware. 

Na steden volgt de eerste staat

De stad San Francisco, onderdeel van Californië, voerde eerder dit jaar al een lokaal verbod in. Ook een handvol andere steden stelden dergelijke regels op voor hun gemeentelijke diensten. Californië is de eerste staat die zo'n verbod invoert. Volgens de scherp geformuleerde wet staat biometrische surveillance gelijk aan 'dat alle personen constant hun id-kaart met foto laten zien, zonder dat ze daar toestemming voor gegeven hebben.' Dat zou in strijd zijn met de grondrechten van Amerikaanse burgers. "Deze technologie maakt het ook mogelijk om mensen zonder toestemming te volgen."

Bernie Sanders wil een landelijk verbod

Ondanks de felle bewoordingen geldt het verbod alleen voor overheidsdiensten als de politie, schrijft Mashable. Commerciële organisaties mogen er wel gebruik van (blijven) maken. De wet gaat op 1 januari 2020 in en verloopt drie jaar later. Het is nog niet duidelijk wat de staatsfunctionarissen daarna willen doen aangaande biometrische herkenning door overheidsdiensten. Presidentskandidaat Bernie Sanders heeft zich uitgesproken voor een compleet, landelijk verbod op het gebruik van biometrische herkenning door overheidsinstanties. Hij vindt de technieken een bron van misbruik. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in