Overslaan en naar de inhoud gaan

Presidentskandidaat: Gezichtsherkenning verboden voor politie

Hoewel al vaker zorgen zijn uitgesproken over het toenemend gebruik van gezichtsherkenningstechnieken bij de opsporingsdiensten, is de democratische presidentskandidaat Bernie Sanders de eerste die zich uitspreekt voor een regelrecht verbod op de technologie, als onderdeel van een breder hervormingsplan voor Justitie.
Bernie Sanders
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het gebruik van gezichtsherkenning - of liever misbruik van de technologie - door de politie is al langer een punt van discussie. Een opvallende zaak was die van de New York Police Department die foto's van een bekende Amerikaan gebruikten in een gezichtsherkenningprogramma omdat een verdachte zou lijken op deze persoon. Ook zijn gevallen bekend dat foto's werden gemanipuleerd voor ze in het gezichtsherkenningsprogramma werden gebruikt.

In enkele steden is wel al een verbod op het gebruik van gezichtsherkenning door gemeentelijke diensten. Oakland, San Francisco en Somerville kwamen dit jaar al tot zo'n besluit. Maar er is niet zo veel animo voor een regelrecht verbod van gezichtsherkenning door de federale overheid. Vooral de grensbewaking maakt uitgebreid gebruik van gezichtsherkenning bij het screenen van mensen bij het binnenkomen en verlaten van de Verenigde Staten.

Bij verschillende bedrijven, zoals Microsoft en Amazon, gingen al stemmen op om de verkoop van gezichtsherkenningstechnologie aan opsporingsdiensten en overheden te weigeren. Er is een duidelijke roep om regulering voor wat wel en niet kan met de identificatiemethode.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in