Overslaan en naar de inhoud gaan

Misbruik gezichtsherkenning te makkelijk

Wat te doen als het beeld van een bewakingscamera geen hits oplevert in het gezichtsherkenningssysteem. Dan neem je een foto van een acteur die er wel wat op lijkt. Dat mag dus niet.
Gezichtsherkenning
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Maar dat gebeurde wel in het geval van een zaak waarbij een man bier had gestolen uit een winkel van CVS Pharmacy in New York. Er waren beelden van de man maar die waren te onscherp om te gebruiken om te zoeken in de database met mensen met een strafblad. Een van de agenten merkte op dat de man wel wat leek op de acteur Woody Harrelson. Dus werd een foto van Harrelson op internet gezocht om te kijken wat deze opleverde aan potentiële verdachten.

Het is een voorbeeld van hoe de opsporingsdiensten omgaan met de technologie. Het Center on Privacy & Technology van de Georgetown universteit heeft gisteren een onderzoeksrapport gepubliceerd waarin dergelijke partijken aan de kaak worden gesteld.

De onderzoekers tonen aan dat profielschetsen op basis van getuigenverklaringen worden gebruikt, met de computer gemanipuleerde beelden en social media-profielfoto's die zijn bewerkt. De belangen zijn tè groot in criminaliteitszaken om te werken met onbetrouwbaar of zelfs verkeerd uitgangsmateriaal. Toch maken politiediensten er maar al te vaak gebruik van, stellen de onderzoekers.

Dit rapport komt enkele dagen na het besluit van de gemeente San Francisco dat het gebruik van gezichtsherkenning door overheidsdiensten sterk aan banden legt, eigenlijk in de meeste gevallen verbiedt. Op meer plekken gaan stemmen op om het gebruik van gezichtsherkenning sterk in te perken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in