Management

Governance
gezichtsherkenning

Misbruik gezichtsherkenning te makkelijk

Amerikaanse opsporingsdiensten flink in de fout.

© CCO / Pixabay teguhjatipras
17 mei 2019

Amerikaanse opsporingsdiensten flink in de fout.

Wat te doen als het beeld van een bewakingscamera geen hits oplevert in het gezichtsherkenningssysteem. Dan neem je een foto van een acteur die er wel wat op lijkt. Dat mag dus niet.

Maar dat gebeurde wel in het geval van een zaak waarbij een man bier had gestolen uit een winkel van CVS Pharmacy in New York. Er waren beelden van de man maar die waren te onscherp om te gebruiken om te zoeken in de database met mensen met een strafblad. Een van de agenten merkte op dat de man wel wat leek op de acteur Woody Harrelson. Dus werd een foto van Harrelson op internet gezocht om te kijken wat deze opleverde aan potentiële verdachten.

Het is een voorbeeld van hoe de opsporingsdiensten omgaan met de technologie. Het Center on Privacy & Technology van de Georgetown universteit heeft gisteren een onderzoeksrapport gepubliceerd waarin dergelijke partijken aan de kaak worden gesteld.

De onderzoekers tonen aan dat profielschetsen op basis van getuigenverklaringen worden gebruikt, met de computer gemanipuleerde beelden en social media-profielfoto's die zijn bewerkt. De belangen zijn tè groot in criminaliteitszaken om te werken met onbetrouwbaar of zelfs verkeerd uitgangsmateriaal. Toch maken politiediensten er maar al te vaak gebruik van, stellen de onderzoekers.

Dit rapport komt enkele dagen na het besluit van de gemeente San Francisco dat het gebruik van gezichtsherkenning door overheidsdiensten sterk aan banden legt, eigenlijk in de meeste gevallen verbiedt. Op meer plekken gaan stemmen op om het gebruik van gezichtsherkenning sterk in te perken.

1
Reacties
Friso van de graaf 20 januari 2020 08:57

Mooi spul

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.