Management

Governance
Bernie Sanders

Presidentskandidaat: Gezichtsherkenning verboden voor politie

De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders wil een volledige ban op het gebruik van gezichtsherkenning door de politie.

Bernie Sanders © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Alex Hanson
20 augustus 2019

De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders wil een volledige ban op het gebruik van gezichtsherkenning door de politie.

Hoewel al vaker zorgen zijn uitgesproken over het toenemend gebruik van gezichtsherkenningstechnieken bij de opsporingsdiensten, is de democratische presidentskandidaat Bernie Sanders de eerste die zich uitspreekt voor een regelrecht verbod op de technologie, als onderdeel van een breder hervormingsplan voor Justitie.

Het gebruik van gezichtsherkenning - of liever misbruik van de technologie - door de politie is al langer een punt van discussie. Een opvallende zaak was die van de New York Police Department die foto's van een bekende Amerikaan gebruikten in een gezichtsherkenningprogramma omdat een verdachte zou lijken op deze persoon. Ook zijn gevallen bekend dat foto's werden gemanipuleerd voor ze in het gezichtsherkenningsprogramma werden gebruikt.

In enkele steden is wel al een verbod op het gebruik van gezichtsherkenning door gemeentelijke diensten. Oakland, San Francisco en Somerville kwamen dit jaar al tot zo'n besluit. Maar er is niet zo veel animo voor een regelrecht verbod van gezichtsherkenning door de federale overheid. Vooral de grensbewaking maakt uitgebreid gebruik van gezichtsherkenning bij het screenen van mensen bij het binnenkomen en verlaten van de Verenigde Staten.

Bij verschillende bedrijven, zoals Microsoft en Amazon, gingen al stemmen op om de verkoop van gezichtsherkenningstechnologie aan opsporingsdiensten en overheden te weigeren. Er is een duidelijke roep om regulering voor wat wel en niet kan met de identificatiemethode.

2
Reacties
j.a. karman 24 augustus 2019 13:28

Dus alle "wanted" posters en meer waarmee de politie de bekende misdadiger probeert te pakken zijn daarmee verboden. De ongenuanceerde meningsuiting over gezichtsherkenning doet het goed in verkiezingsbijeenkomsten voor het winnen van stemmen. Het zegt minder over de technologie en de taakstelling van de politie.

Bop 22 augustus 2019 12:20

Ook een idee: boerka's en nikabs gewoon toestaan.
En al helemaal niet handhaven mochten ze per ongeluk verboden zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.