Overslaan en naar de inhoud gaan

Gezichtsherkenning gaat in de ban

Gezichtsherkenning als identificatie raakt uit de gratie. In meer Amerikaanse gemeenten is een dergelijk verbod in de maak.
gezichtsherkenning
© University of Toronto
University of Toronto

Dit is geen anti-technologiebeleid, benadrukt Aaron Peskin, initiatiefnemer van het plan 'Stop Secret Surveillance Ordinance' en een van de leden van de Board of Supervisors van de gemeente, tegen The Verge.

Gezichtsherkenning is een technologie die op een 'unieke manier gevaarlijk en onderdrukkend' is, volgens Peskin. Toepassing daarvan maakt een selle identificatie van mensen mogelijk en roept serieuze vragen op met betrekking tot inperking van burgerlijke vrijheden. Hij staat niet alleen in zijn mening, zo blijkt. Maar liefst acht van de negen 'supervisors' in de raad stemde in met de verordening. Die bepaalt verder dat alle diensten van de lokale overheid toestemming moeten vragen voor de inzet van bewakingstechnologieën en verplicht hen een evaluatie te doen van technieken die nu al worden ingezet.

Roep om regels

Privacyexperts zwengelen al een aantal jaar een discussie aan over het gebruik van gezichtsherkenning. Vooral omdat de technologie nogal te maken heeft met hoge foutmarges en ingebakken vooroordelen (bias). Microsoft heeft al in juli vorig jaar een verzoek ingediend bij het Amerikaanse Congress om regelgeving rond de inzet van gezichtsherkenning.

Volgens bronnen van The Verge hebben meer gemeenten en staten regulering van het gebruik van gezichtsherkenning in voorbereiding. Opsporingsdiensten voeren echter een krachtige lobby om dergelijke plannen te dwarsbomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in