Overslaan en naar de inhoud gaan

Biden overweegt verbod op ransomwarebetalingen

De Amerikaanse overheid neigt naar een ommekeer in zijn beleid wat betreft losgeldbetalingen voor ransomware-aanvallen. De regering van president Joe Biden overweegt een ban op dergelijke betalingen, die cybercrime financieren en aanjagen. Onder bepaalde voorwaarden zou een vrijstelling van dat verbod mogelijk zijn, bijvoorbeeld als het gaat om kritieke dienstverlening.
Joe Biden
© Shutterstock
Shutterstock

Het Amerikaanse Witte Huis staat niet alleen in de bestrijding van cybercrime en ransomware. De mogelijkheid van een verbod op het betalen van digitale afpersers zou ook in internationaal verband op steun kunnen rekenen, meldt onder meer Cybersecurity Dive. Afgelopen herfst heeft de regering Biden nog besloten af te zien van een ban, maar dat beleid lijkt nu op losse schroeven te staan.

Logica en praktijkvoorbeeld van Uber

Naast de Verenigde Staten kijkt bijvoorbeeld ook Australië naar een verbod op ransomwarebetalingen. De logica achter zo'n overheidsmaatregel is dat een ban op betalingen dan de financiering afsnijdt waardoor de digitale misdaad niet langer lucratief is. De Australische overheid heeft eind vorig jaar al opzien gebaard met de aankondiging van een speciale taskforce die wereldwijd gaat terughacken.

Ondertussen wordt er dus in diverse landen gekeken naar mogelijkheden om losgeldbetalingen aan banden te leggen. Het is de vraag of dit in de praktijk ook zo effectief zal zijn als gehoopt. In het verleden is al gebleken dat bedrijven kwaadwillende hackers en afpersers afkopen, soms heimelijk. Recent is de voormalige CISO (chief information security officer) van Uber nog ontkomen aan gevangenisstraf voor het verzwijgen van een datalek in 2016 en het toen stiekem afkopen van de datadieven.

Complicaties

Het nu opdoemende Amerikaanse verbod, wat mogelijk internationaal navolging krijgt, veroorzaakt ook zorgen onder experts. Daaronder naast cybersecurityprofessionals ook verzekeringsexperts. Recent hebben twee Britse verzekeringsverenigingen al gepleit tégen een overheidsverbod. Dit zou namelijk leiden tot een toenemend aantal faillisementen en daarmee grotere werkloosheid, zo luidt de waarschuwing aan de Britse overheid. Naast verzekeraars en gegijzelde bedrijven zouden ook ICT-dienstverleners problemen kunnen krijgen door een verbod op ransomwarebetalingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in