Overslaan en naar de inhoud gaan

Ransomware krijgt prioriteit in nationale veiligheidsstrategie 2023-2029

Ministers Yeşilgöz-Zegerius en Hoekstra van Justitie en Veiligheid en van Buitenlandse Zaken hebben een rapport aangeboden aan de Tweede Kamer waarin een nieuwe nationale veiligheidsstrategie is beschreven. Onder meer Log4J-incidenten komen aan bod.
Torentje
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De overheid beschrijft in samenwerking met de NCTV en NCSC iedere vijf jaar de grootste bedreigingen voor de Nederlandse overheid en plannen om deze tegen te gaan. Cybersecurity is één van de topprioriteiten voor de komende jaren. In het rapport wordt gewaarschuwd voor technologische ontwikkelingen in de maatschappij, die steeds meer invloed hebben op het dagelijkse leven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om ziekenhuizen die vastlopen wanneer ze slachtoffer worden van een hack of een drinkwaterbedrijf dat door een aanval van cybercriminelen niet meer bij klantgegevens kan.

NotPetya & Log4j

Concreet worden in het rapport onder meer impactvolle ransomware als NotPetya genoemd als bedreiging, maar ook de kwetsbaarheid in de wijdverbreid gebruikte Log4j-software en de mogelijkheid om deze uit te buiten. In het rapport wordt duidelijk dat de overheid er veel aan gelegen is om ‘digitale ontwrichting’ in Nederland te voorkomen.

“De nauwe verwevenheid van dreiging vraagt om een integrale strategische koers en urgente actie in het nationale en internationale domein. We nemen daarvoor binnen de specifieke werkterreinen onze respectievelijke coördinerende verantwoordelijkheid. Zodat we weerbaarheid over de hele linie bestendigen en waar nodig vergroten”, schrijven de ministers in de aanbiedingsbrief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in