Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ziekenhuizen zelf aan zet bij maatregelen tegen Russische aanvallers'

Russische DDoS-aanvallers hebben het gemunt op Nederlandse ziekenhuizen. Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt dat organisaties voor zichzelf moeten afwegen of zij met een ‘scrubbing center’ gaan werken, waarmee kwaadaardig dataverkeer vanuit Rusland kan worden onderschept.
ziekenuis
© Maasstad Ziekenhuis
Maasstad Ziekenhuis

Onder meer VVD-Kamerleden Judith Tielen en Queeny Rajkowski stelden vragen over het Russische Killnet en mogelijk andere hackerscollectieven die Nederlandse ziekenhuizen proberen aan te vallen. Zij wilden onder meer weten wat de potentiële schade is van deze groeperingen.

“De Russische groep Killnet gebruikt DDoS-aanvallen voornamelijk om de dagelijkse dienstverlening van de beoogde slachtoffers te frustreren. Deze aanvallen passen in het huidige digitale dreigingsbeeld. Tijdens de DDoS-aanvallen is de zorgcontinuïteit niet in het geding geweest”, schrijft Kuipers in antwoorden op de Kamervragen. De aanvallen hebben volgens Kuipers vooral geleid tot het beperkt beschikbaar zijn van de websites van ziekenhuizen.

Eigen keuze

Rajkowski en Tielen vroegen Kuipers ook naar de mogelijkheid van een scrubbing center voor de zorg, waarmee dataverkeer wordt opgeschoond en geanalyseerd, en kwaadaardig dataverkeer zoals DDoS wordt verwijderd. Volgens Kuipers is zo’n oplossing er niet.

Toch zijn er volgens Kuipers wel diverse Nederlandse ziekenhuizen die inmiddels gebruik van een ‘scrubbing center’. Het is volgens hem aan ziekenhuizen zelf om te bepalen of dat een noodzakelijke maatregel is. “Organisaties besluiten individueel welke maatregelen voor hen nodig zijn om DDoS-aanvallen af te weren. Of een wasstraat een noodzakelijke maatregel is, dient iedere organisatie voor zichzelf af te wegen op basis van het risicoprofiel en de overige maatregelen die er al zijn genomen.”

Kuipers acht het 'goed mogelijk' dat internetprovider scrubbing diensten hebben opgenomen in hun dienstverlening, waarover de organisatie zelf afspraken kan maken over hoe en wanneer dergelijke technologie wordt geactiveerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in