Overslaan en naar de inhoud gaan

VS verklaart noodtoestand over ransomware-aanval

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de noodtoestand afgekondigd vanwege een grote ransomware-aanval afgelopen weekend. Daarbij is de belangrijke oliepijplijn van Colonial Pipeline lamgelegd, die 45% van de diesel-, benzine- en vliegtuigbrandstofbevoorrading verzorgt voor de oostkust van de Verenigde Staten.
president Biden, USA
© WhiteHouse.gov
WhiteHouse.gov

De noodwetten die nu van kracht zijn in de VS zorgen ervoor dat achttien staten tijdelijk hun brandstoffen via wegvervoer vanuit Texas kunnen verkrijgen. De verbinding van Colonial Pipeline vervoert normaal gesproken 2,5 miljoen vaten olie per dag, meldt de BBC. Deze stroom is stilgelegd door een ranswomare-aanval die vrijdag is begonnen en waarvan de impact nu nog gaande is.

Domino-effect dreigt

Volgens experts die de BBC aanhaalt, zullen brandstofprijzen vandaag al zo'n 2 tot 3% stijgen. De impact voor prijsniveaus voor olie en afgeleide producten kan echter veel groter worden als de verstoring aanhoudt. De timing hiervoor zou zeer krap zijn; als er dinsdag geen soelaas is, kan er een domino-effect ontstaan dat door de achttien afgesneden staten heen gaat.

De direct getroffen staten zijn Alabama, Arkansas, District of Columbia, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, South Carolina, Tennessee, Texas en Virginia. Ondertussen hopen voorraden olie zich op in Texas. Het ingezette truckvervoer kan namelijk niet opboksen tegen de capaciteit van de lamgelegde oliepijpleiding.

Gegijzeld én data gestolen

Naast het gijzelen van de systemen van Colonial Pipeline zouden de aanvallers ook data hebben gestolen. Dit weet persbureau Bloomberg te melden op basis van ingewijde bronnen. Het eigenlijk begin van de aanval zou al op donderdag zijn geweest. Het gehackte bedrijf heeft op vrijdag uit voorzorg bepaalde IT-systemen offline gehaald.

De buitgemaakte gegevens zouden bijna 100 gigabyte aan data zijn, die in twee uur naar buiten zijn gesluisd. Daarna zijn de aanvallers overgegaan tot het versleutelen van systemen en het presenteren van hun losgeldeis. De daders dreigen de gestolen bedrijfsinformatie te openbaren als Colonial Pipeline niet zwicht voor hun afpersing. Het olievervoersbedrijf heeft zondag in een update op zijn website verklaard dat een klein deel van de pijpleiding weer in gebruik is.

SPEEL DE SECURITY GAME!

Heb je de Security Game van AG Connect op donderdag 22 april gemist? Geen nood! Het spel valt nog te spelen. Ga de strijd aan met hackers in een echte security escaperoom, speciaal ontworpen voor AG Connect. De game-elementen worden afgewisseld met inhoudelijke sessies over security. Ga naar de website, meld je aan en speel mee. Voor security!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in