Overslaan en naar de inhoud gaan

Telco's willen Big Tech laten betalen (voor netwerkuitbouw)

Amerikaanse aanbieders van telecomdiensten en internettoegang willen dat de grootste techbedrijven door de overheid worden gedwongen om bij te dragen aan investeringen voor netwerkinfrastructuur. Het gaat lobbygroep USTelecom om een fonds dat de uitbouw van breedbandnetwerken in de Verenigde Staten subsidieert. Daarbij wordt gewag gemaakt van een "gedeelde verplichting".
Big tech
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In navolging van Europese telco's die een 'verkeersheffing' willen opleggen, komen Amerikaanse telecombedrijven met een soortgelijk plan. Europese internetaanbieders zoals Vodafone en Deutsche Telekom hebben eind 2021 al gesteld dat Big Tech moet meebetalen. Vorige maand is naar buiten gekomen dat de Amerikaanse overheid protest heeft aangetekend bij de Europese Commissie over het heffingsplan van de Europese telco's. De vrees is dat dit voor ernstige marktverstoring zal zorgen.

Soortgelijk, maar anders

Het voornemen van Amerikaanse internetaanbieders lijkt op een zelfde situatie aan te sturen, maar verschilt wel op enkele punten, stipt technieuwssite Ars Technica aan. Zo willen de bedrijven achter lobbygroep USTelecom niet simpelweg heffingen voor (zwaar) netwerkgebruik opleggen. Het voorstel is om de Amerikaanse overheid te betrekken en die een speciaal fonds te laten beheren waar de betalingen door internetgrootgebruikers in moeten gaan.

USTelecom-CEO Jonathan Spalter schrijft in een blogpost dat zes bedrijven goed zijn voor de helft van al het internetverkeer wereldwijd. "Is het nog zinnig dat de overheid en breedbandaanbieders alleen deze kritieke infrastructuur financieren?", stelt hij de vraag waar hij dus zelf een ontkennend antwoord op geeft. "Is er geen gedeelde verplichting voor de voornaamste financiële begunstigden van deze netwerken; de machtigste internetbedrijven van de wereld?"

De zes bedrijven die Spalter niet bij naam noemt, hebben een gecombineerde marktwaarde van 9 biljoen dollar, blogt hij. Alleen Amazon wordt wel bij naam genoemd. Met de term 'Big Tech' wordt in de regel gedoeld op vijf techreuzen: Google's moederbedrijf Alphabet, Microsoft, Facebook (tegenwoordig Meta geheten), Apple en Amazon. Als zesde (Amerikaanse!) techgigant kan Netflix om de hoek komen kijken.

'Nationaal belang'

De telecombedrijven achter USTelecom willen een bijdrage van die "enorme Amerikaanse succesverhalen". De lobbyist wijst ook op het plan van Europese telco's, dat door de EU in overweging wordt genomen, en merkt op dat die bedrijven direct geld willen innen. Het Amerikaanse voorstel is om inkomsten te verkrijgen die voor een fonds dat dan nationale doelen voor connectiviteit dient. De breedbandinfrastructuur in de Verenigde Staten kampt al jaren met problemen als gebrekkige dekking, hoge prijzen en relatief lage snelheden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in