Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese telco's: Big Tech moet meebetalen

Een groep van 13 grote Europese telecombedrijven doet een oproep aan grote techbedrijven om een gedeelte van de kosten te dragen voor het ontwikkelen van Europese telecomnetwerken. De redenatie is dat die Amerikaanse aanbieders van digitale diensten en content zorgen voor een groot deel van de belasting op die telecominfrastructuur. De CEO's van onder meer Vodafone en Deutsche Telekom snijden hiermee een oude kostenkwestie aan.
Vodafone 5G antenneopstelpunt
© Vodafone
Vodafone

De vraag wie er moet (mee)betalen aan kostbare uitbouw van netwerken voor telecommunicatie grijpt terug naar het hete hangijzer van netneutraliteit. Bij dat principe van neutrale behandeling van netwerkverkeer spelen ook kwesties van de hoeveelheid dataverkeer en wie daarvoor de rekening gepresenteerd krijgt. Zijn dat de afnemers van die data (consumenten en bedrijven) of ook de aanbieders (zoals Netflix, AWS, Facebook, Google, Microsoft)?

Klein, groot, telecom

In de jarenlange strijd over netneutraliteit hebben kleinere internetbedrijven zich hard gemaakt vóór netneutraliteit, terwijl telecombedrijven en soms ook grote internetbedrijven meer zagen in betaalde doorgifte van hun dataverkeer. Daarbij kunnen grotere, meer vermogende bedrijven dus prioriteit 'kopen' voor hun aanbod, zo luidt de kritiek. Anderzijds kunnen kostbare investeringen in telecomnetwerken worden verhaald op 'contentgiganten' in plaats van op eindgebruikers.

Europese telecomaanbieders waaronder Vodafone en Deutsche Telekom pleiten nu voor dat laatste, meldt persbureau Reuters. De telecomindustrie ziet enorme investeringen die ze moet maken, waaronder veilingkosten voor 5G-frequenties maar ook de plaatsing van zendmasten plus aanleg en uitbouw van glasvezelnetwerken om dat alles te verbinden. Daar bovenop komen de 'dataverstokende' digitale diensten van contentbedrijven als Netflix en Facebook plus van cloudaanbieders als AWS, Microsoft en Google.

Miljardeninvesteringen

De Europese telecomsector heeft vorig jaar in totaal 52,5 miljard euro geïnvesteerd. Dat vertegenwoordigt een hoogterecord van de afgelopen zes jaar, rekent Reuters voor. De CEO's van de 13 telecombedrijven stellen in een gezamenlijke verklaring dat een groot en groeiend deel van het netwerkverkeer wordt gegenereerd door grote techplatformen die daar ook aan verdienen.

Het afhandelen van al dat dataverkeer, inclusief de toename daarin, vereist continue en forse investeringen in netwerken, aldus de topmannen. Zij snijden daarbij ook het onderwerp van digitale transformatie aan, wat volgens de telecom-CEO's niet houdbaar is op de huidige manier van financiering. Zij stellen dat de enige manier om ervoor te zorgen dat EU-burgers de vruchten van digitale transformatie kunnen blijven plukken, is dat grote techplatformen ook "eerlijk bijdragen" aan de netwerkkosten.

Ook KPN en Proximus

De gezamenlijke verklaring van de hierin verenigde telecombedrijven is ondertekend door de CEO's van 13 grote Europese aanbieders van telecommunicatiediensten. Deze omvatten naast Vodafone en Deutsche Telekom ook het Nederlandse KPN en het Belgische Proximus, plus nog Telefonica, Orange, BT Group, Telekom Austria, Vivacom, Altice Portugal, Telenor, Telia Company en Swisscom.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in