Overslaan en naar de inhoud gaan

Eindelijk accurate breedbandkaart voor VS

Het resultaat van jaren werk om dekking, aanbod en snelheden van breedband internettoegang in de VS echt accuraat in beeld te hebben komt in zicht. Telecomtoezichthouder FCC (Federal Communications Commission) heeft nu voor het eerst de benodigde data verkregen van internetproviders. Voorheen mochten die aanbieders een gebied qua volkstellingblokken geheel meetellen als 'voorzien van breedband' als er slechts één internetaansluiting daar was.
energieverbruik, licht, stroom
© USA commerce.gov
USA commerce.gov

De FCC verklaart dat het weer een stap heeft genomen op weg naar betere breedbandkaarten. De Amerikaanse toezichthouder wil helder in beeld brengen waar welke breedbandaanbieders wat precies bieden. Daarmee moeten ook gebieden duidelijk worden waar geen of slechte internetservice beschikbaar is. De Verenigde Staten zou namelijk een hele grote breedbandkloof hebben, die tot op heden officieel ongezien is. Dit frustreert mogelijkheden voor bijvoorbeeld telewerken, maar hindert ook de ICT- en cloudindustrie wat betreft (potentiële) gebruikers. Investeringen en innovaties kunnen daardoor achterblijven.

Miljoenen mensen zónder

Begin 2019, onder president Trump, stond de officiële teller op 25 miljoen voor Amerikaanse burgers die geen toegang hebben tot breedband. Volgens software- en cloudaanbieder Microsoft was dat toen echter wel 163 miljoen. De door de FCC gehanteerde cijfers waren inaccuraat, waarbij Microsoft in politieke bewoordingen sprak van "schijnbare onjuistheden". Hierbij speelt niet alleen de kwestie van hoe een gebied wel of niet wordt meegeteld als zijnde 'voorzien van breedband', maar ook van wat precies de definitie van snelle internettoegang (breedband) dan is.

Onder president Biden komt de FCC met de vruchten van een uitgebreid project om een accuratere landkaart te creëren van breedband in de VS. FCC-voorzitter Jessica Rosenworcel verwacht dat een eerste, ruwe versie van de betere breedbandkaart in november uitkomt. Zij stelt dat de toezichthouder nu voor het eerst uitgebreide data op basis van exacte locaties heeft vergaard over waar breedbanddiensten beschikbaar zijn, en waar niet.

Voordelen van de digitale wereld

Zodra de verbeterde kaart uit is, zal de FCC ook zorgen voor feedbackmogelijkheden in de interface voor die overzichtskaart zelf. Belanghebbenden zoals internetaanbieders maar ook eindgebruikers kunnen dan correcties indienen. De belangen van consumenten spelen een grote rol in dit project van de FCC. Microsoft heeft in zijn kritiek van begin 2019 al gesteld dat de voordelen van de digitale wereld alleen toegankelijk zijn voor mensen met een breedbandverbinding. Het gaat hierbij om voordelen zoals (en door) e-learning, precisielandbouw, MKB-groei dankzij cloudgebruik, en toegang tot betere gezondheidzorg dankzij telemedicine.

FCC-topvrouw Rosenworcel belooft nu dat het werk aan de accurate kaart van doorlopende aard zal zijn. De nationale kaart met ook lokale deelkaarten zullen in de loop van de tijd bijgewerkt, verfijnd en verbeterd worden. "Breedbandaanbieders zijn hun netwerken constant aan het updaten en uitbreiden. We hebben een proces opgezet om er zeker van te zijn dat onze kaarten die veranderingen weergeven."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in