Innovatie & Strategie

Branche
Vodafone-mast

Europese telco's: Big Tech moet meebetalen

Telecomaanbieders in de EU willen Amerikaanse techreuzen laten meebetalen aan uitbouw netwerk.

5G antennemast © Vodafone
29 november 2021

Telecomaanbieders in de EU willen Amerikaanse techreuzen laten meebetalen aan uitbouw netwerk.

Een groep van 13 grote Europese telecombedrijven doet een oproep aan grote techbedrijven om een gedeelte van de kosten te dragen voor het ontwikkelen van Europese telecomnetwerken. De redenatie is dat die Amerikaanse aanbieders van digitale diensten en content zorgen voor een groot deel van de belasting op die telecominfrastructuur. De CEO's van onder meer Vodafone en Deutsche Telekom snijden hiermee een oude kostenkwestie aan.

De vraag wie er moet (mee)betalen aan kostbare uitbouw van netwerken voor telecommunicatie grijpt terug naar het hete hangijzer van netneutraliteit. Bij dat principe van neutrale behandeling van netwerkverkeer spelen ook kwesties van de hoeveelheid dataverkeer en wie daarvoor de rekening gepresenteerd krijgt. Zijn dat de afnemers van die data (consumenten en bedrijven) of ook de aanbieders (zoals Netflix, AWS, Facebook, Google, Microsoft)?

Klein, groot, telecom

In de jarenlange strijd over netneutraliteit hebben kleinere internetbedrijven zich hard gemaakt vóór netneutraliteit, terwijl telecombedrijven en soms ook grote internetbedrijven meer zagen in betaalde doorgifte van hun dataverkeer. Daarbij kunnen grotere, meer vermogende bedrijven dus prioriteit 'kopen' voor hun aanbod, zo luidt de kritiek. Anderzijds kunnen kostbare investeringen in telecomnetwerken worden verhaald op 'contentgiganten' in plaats van op eindgebruikers.

Europese telecomaanbieders waaronder Vodafone en Deutsche Telekom pleiten nu voor dat laatste, meldt persbureau Reuters. De telecomindustrie ziet enorme investeringen die ze moet maken, waaronder veilingkosten voor 5G-frequenties maar ook de plaatsing van zendmasten plus aanleg en uitbouw van glasvezelnetwerken om dat alles te verbinden. Daar bovenop komen de 'dataverstokende' digitale diensten van contentbedrijven als Netflix en Facebook plus van cloudaanbieders als AWS, Microsoft en Google.

Miljardeninvesteringen

De Europese telecomsector heeft vorig jaar in totaal 52,5 miljard euro geïnvesteerd. Dat vertegenwoordigt een hoogterecord van de afgelopen zes jaar, rekent Reuters voor. De CEO's van de 13 telecombedrijven stellen in een gezamenlijke verklaring dat een groot en groeiend deel van het netwerkverkeer wordt gegenereerd door grote techplatformen die daar ook aan verdienen.

Het afhandelen van al dat dataverkeer, inclusief de toename daarin, vereist continue en forse investeringen in netwerken, aldus de topmannen. Zij snijden daarbij ook het onderwerp van digitale transformatie aan, wat volgens de telecom-CEO's niet houdbaar is op de huidige manier van financiering. Zij stellen dat de enige manier om ervoor te zorgen dat EU-burgers de vruchten van digitale transformatie kunnen blijven plukken, is dat grote techplatformen ook "eerlijk bijdragen" aan de netwerkkosten.

Ook KPN en Proximus

De gezamenlijke verklaring van de hierin verenigde telecombedrijven is ondertekend door de CEO's van 13 grote Europese aanbieders van telecommunicatiediensten. Deze omvatten naast Vodafone en Deutsche Telekom ook het Nederlandse KPN en het Belgische Proximus, plus nog Telefonica, Orange, BT Group, Telekom Austria, Vivacom, Altice Portugal, Telenor, Telia Company en Swisscom.

1
Reacties
M. Commandeur 30 november 2021 23:08

Ik krijg de indruk dat het hier niet gaat om de kosten voor de abonnees te verlagen maar om de omzet voor deze bedrijven te verhogen. De kosten die doorberekend zullen gaan worden aan de (Amerikaanse) aanbieders van digitale diensten en content zullen uiteindelijk ook verhaalt gaan worden op de abonnees.
Misschien kan het ook hier allemaal wat minder: datacenters, data en internetverkeer leggen een steeds zwaarder beslag op schaarse middelen als ruimte, energie en grondstoffen. En hoe verhoudt dat zich tot de klimaatcrisis.
Daarnaast zijn er groeiende problemen met cybercriminaliteit, elektromagnetische straling, afhankelijkheid van grote monopolisten en misbruik van private gegevens.
Het lijkt me goed ook een onderscheid te maken tussen mobiel- en vast internetverkeer, ik heb de indruk dat mobiel verkeer de meeste kosten met zich meebrengt maar kosten afwentelt op het vaste internetverkeer.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.