Intel kan nu best eens ARM (opnieuw) omarmen
Op het eerste oog is de carrièrestap van techtopman Pat Gelsinger een branche-aangelegenheid. Een C-level manager die overstapt van leverancier X naar Y. In wezen van V naar I. Alleen is het in dit geval van V terug naar I, waarbij V al een bedrijf is dat fundamentele tech-zaken levert, maar I legt helemaal een belangrijke basis.
Onvermijdelijk
Een basis die al geruime tijd voor een toenemend groot deel van de tech-gebruikende wereld onvermijdelijk is. Er zijn maar weinig alternatieven overgebleven. Daarbij is leverancier I in dat leeuwendeel van de markt dan eigenlijk de enige optie. Die solide basis is de laatste jaren aan enige inertie onderhevig. Iets met op lauweren rusten, aanhoudende moeite hebben met fabricageverbeteringen en problemen met processorproductie.
Gelukkig is er de kleine concurrent AMD die de laatste paar jaar opnieuw serieuze technologisch gedreven tegenstand weet te bieden. Net zoals het ooit deed met zijn x64-instructieset bovenop de oude, vertrouwde x86-architectuur. De grote, marktdominante concurrent heeft die tech-verbetering - ondanks andere eigen processorplannen - moeten overnemen en is die koers gaan volgen.
Kracht van ARM
Ook gelukkig dat er de mobiele wereld is, aangedreven door chips op basis van de ARM-architectuur. Waarbij het kleine Apple nu het voortouw neemt om de ARM-wereld uit te breiden naar de laptop- en desktopomgeving. Waar AMD een bekende concurrent is die met zijn krachtige processors in hetzelfde veld speelt, daar vormen de diverse makers van ARM-chips een hele andere competitie.
Op papier is er nog helemaal niets ergs aan de hand. Misschien zoals er ooit voor Nokia en BlackBerry nog niks aan de hand was? Of voor de alliantie van Apple, IBM en Motorola? Of voor .. Vul maar in, want de ICT-geschiedenis staat bol van de verrassingen en verschuivingen. Tegelijkertijd zit de ICT-historie ook vol met succesvolle transformaties, 'reinventions' en reïncarnaties. Leverancier I gaat aan zo'n avontuur beginnen.
Tweede terugkeer?
Intels nieuwe CEO hint daar al naar in zijn welkomstwoord. De terugkerende techneut en topman schrijft over een transformatie van een CPU-bedrijf naar een multi-architectuur XPU-bedrijf. Dat laatste kan dan de ontwikkeling van grafische processors (GPU's) zijn, maar ook gecombineerde chips. Wat AMD ooit al APU's (accelerated processing units) noemde.
Nu kan Gelsingers opmerking over 'multi-architectuur ook over x86/x64 en een grafische architectuur gaan. Maar het kan ook omarming van het grote, veelgebruikte ARM-platform zijn. Wat voor Intel trouwens ook een terugkeer zou zijn. De x86-gigant heeft zich ooit al eens aan ARM gewaagd: met de StrongARM-chips die het had overgekocht van DEC (Digital Equipment Corporation). Oh, en met de latere, zelfontwikkelde Xscale-chips. Terug naar het verleden, voor de toekomst!
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee