Overslaan en naar de inhoud gaan

'Microsoft werkt aan eigen ARM-chips voor server en Surface'

Microsoft sleutelt aan het ontwerp van eigen chips. Die zouden in eerste instantie bedoeld zijn voor gebruik in de servers van de eigen Azure-datacentra. Maar in een tweede verkennend project zou ook een chip voor de eigen Surface-pc-lijn in ontwikkeling zijn.
Microsoft Azure server
© Microsoft
Microsoft

Deze informatie komt van personen direct betrokken bij deze plannen, die persbureau Bloomberg sprak. De chips zijn gebaseerd op de ARM-architectuur. Daarmee sluit Microsoft zich aan bij een rijtje techgiganten dat zoekt naar innovatie zonder afhankelijk zijn van Intel.

Apple bijvoorbeeld introduceerde onlangs zijn eerste apparatuur gebaseerd op ARM-chips van eigen ontwerp ( de M1-chip) en ook Amazon werkt al langer aan eigen chips.

ARM-gebaseerde chips hebben als groot voordeel dat ze zuinig omspringen met energie. Zeker in datacentra waar meer dan tienduizenden servers staan te draaien kunnen energiezuinige chips een groot verschil maken. The Register meldde drie jaar geleden al dat Microsoft een strategie had om de helft van zijn Azure-datacenters te voorzien van servers met ARM-gebaseerde chips. Destijds keek Microsoft vooral naar Qualcomm als belangrijke producent van ARM-gebaseerde chips. Blijkbaar denkt het bedrijf nu met een eigen ontwerp chips te kunnen maken die beter aansluiten bij de behoefte in de eigen datacentra.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in