Innovatie & Strategie

Personal Tech
Apple Silicon

ARM-MacBooks volgende week verwacht

Meerdere MacBooks met Apple-eigen ARM-processors in aantocht.

© Apple
5 november 2020

Meerdere MacBooks met Apple-eigen ARM-processors in aantocht.

Apple presenteert volgende week naar verwachting niet slechts nieuwe MacBooks maar voorziet die laptops dan van zijn zelfontwikkelde ARM-processors. Twee MacBook Pro-modellen en één Air-uitvoering staan op stapel, aldus uitgelekte berichten. Apple's echtscheiding van Intel gaat beginnen, strak volgens plan.

De overstap van Intel-processors naar het zogeheten 'Apple Silicon' is afgelopen zomer officieel aangekondigd door de Mac-maker. Apple werkt al jaren aan deze nieuwe processormigratie, voor zijn Mac-platform. Geruchten en informatielekken hierover zijn ook regelmatig rondgegaan. Bij de officiële bevestiging in augustus dit jaar heeft CEO Tim Cook ook aangegeven dat de eerste Macs met ARM-processor dit jaar nog zouden uitkomen. Dat lijkt komende week te gaan gebeuren.

Begin van het einde

Apple heeft komende week een online-persevenement, waar het vooraf geen details over geeft. De uitnodiging voor het 'One More Thing' event bevat wel een hint in AR (augmented reality): een Apple-logo wat omhoogklapt, schijnbaar als een openklappende laptop. Berichten gaan nu rond dat er nieuwe MacBooks worden aangekondigd, in de Pro-uitvoering voor zakelijke gebruikers en in de Air-uitvoering voor consumenten. De komst van nieuwe laptopmodellen is normaliter niet per definitie zo bijzonder, hoewel Apple er vaak wel een gebeurtenis van weet te maken. Ditmaal zou het zeker een mijlpaal markeren omdat dit het debuut van ARM-Macs wordt, als bronnen van onder meer persbureau Bloomberg het bij het juiste eind hebben.

De al 15 jaar bestaande relatie van Apple met processorproducent Intel gaat daarbij zijn eindfase in. Apple heeft afgelopen zomer wel verzekerd dat de overgang van de x86-processorarchitectuur naar ARM geleidelijk zal gaan. Er komen nog Mac-modellen met 'Intel inside' uit, zo heeft CEO Cook verklaard. Apple heeft hetzelfde gedaan bij zijn overstap ooit van PowerPC-chips (PPC) naar de toen zuinigere en krachtigere Intel-processors. Voor de zelfontwikkelde ARM-chips belooft Apple niet alleen lager energieverbruik. De maker van Macs, iPads en iPhones spiegelt ook flinke prestatiesprongen voor. Dit mede door speciaal ontwikkelde aparte elementen voor de aankomende varianten van Apple Silicon.

Intern nieuw

Volgens de rondgaande berichten brengt Apple volgende week één 13 inch MacBook Air uit met ARM-processor, één 13 inch MacBook Pro met ARM-processor en één 16 inch MacBook Pro met ARM-processor. De komst van de twee 13 inch laptops lijkt zeker omdat de productie daarvan (door fabrikant Foxconn) verder gevorderd zou zijn. Presentatie en uitbrengen van de 16 inch Pro-laptop (gefabriceerd door Quanta Computer) zou nog niet helemaal zeker zijn. Afgezien van de wissel tussen Intel en Apple Silicon zouden de drie laptops echter geen grote veranderingen hebben qua ontwerp.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.