Innovatie & Strategie

Branche
AMD-CEO Lisa Su

Zen helpt AMD terug te kruipen op de x86-markt

AMD weet geleidelijk weer terrein te winnen op processorreus Intel.

Lisa Su © AMD
8 mei 2018

AMD weet geleidelijk weer terrein te winnen op processorreus Intel.

AMD wint beetje bij beetje weer marktaandeel. De oude rivaal van Intel heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een aandeel van 8,6 procent gehaald, gegroeid van 7,9 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar. Deze cijfers van Mercury Research zijn alleen voor x86 pc-processors; semi-maatwerkchips (zoals in de Xbox One, PlayStation 4 en Wii U) en server-CPU's zijn buiten beschouwing gelaten.

De nieuwste cijfers van ICT-onderzoeksbureau Mercury Research zijn net beschikbaar gekomen, meldt AMD in een persmailing. De chipmaker ziet in de marktaandeelgroei bewijs van de kracht van zijn x86-processorreeks. Deze huidige AMD-generatie, waarvan net de tweede lichting is uitgebracht, is gebaseerd op de geheel nieuwe Zen-architectuur (voorheen bekend onder de codenaam Ryzen). Zen is modulair opgebouwd voor multicore-chips met grote aantallen cores, en dient ook als ondergrond voor AMD's nieuwe serverchips (genaamd EPYC).

Desktop, laptop, server

Verder haalt AMD positieve cijfers aan voor de desktopmarkt. Daar is zijn marktaandeel gegroeid van 12 procent in het vierde kwartaal van 2017 naar 12,2 procent in het eerste kwartaal van 2018. Op het gebied van laptops heeft AMD zijn verkoop zien stijgen van 6,9 naar 8 procent.

Processormaker AMD claimt met zijn EPYC-serverprocessors ook succes. Het marktaandeel op die Intel-gedomineerde markt is nog klein: 1 procent. AMD stelt dat zijn serveraandeel is gegroeid van 0,7 procent in het vorige kwartaal en dat dit bijdraagt aan zijn aanhoudende herstel. De chipmaker heeft nu vier opeenvolgende kwartalen groei geboekt qua marktaandelen. Ter relativering: zo'n negen jaar geleden had AMD volgens Mercury nog een pc-processormarktaandeel van 20,9 procent.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.