Overslaan en naar de inhoud gaan

Zen helpt AMD terug te kruipen op de x86-markt

AMD wint beetje bij beetje weer marktaandeel. De oude rivaal van Intel heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een aandeel van 8,6 procent gehaald, gegroeid van 7,9 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar. Deze cijfers van Mercury Research zijn alleen voor x86 pc-processors; semi-maatwerkchips (zoals in de Xbox One, PlayStation 4 en Wii U) en server-CPU's zijn buiten beschouwing gelaten.
Lisa Su
© AMD
AMD

De nieuwste cijfers van ICT-onderzoeksbureau Mercury Research zijn net beschikbaar gekomen, meldt AMD in een persmailing. De chipmaker ziet in de marktaandeelgroei bewijs van de kracht van zijn x86-processorreeks. Deze huidige AMD-generatie, waarvan net de tweede lichting is uitgebracht, is gebaseerd op de geheel nieuwe Zen-architectuur (voorheen bekend onder de codenaam Ryzen). Zen is modulair opgebouwd voor multicore-chips met grote aantallen cores, en dient ook als ondergrond voor AMD's nieuwe serverchips (genaamd EPYC).

Desktop, laptop, server

Verder haalt AMD positieve cijfers aan voor de desktopmarkt. Daar is zijn marktaandeel gegroeid van 12 procent in het vierde kwartaal van 2017 naar 12,2 procent in het eerste kwartaal van 2018. Op het gebied van laptops heeft AMD zijn verkoop zien stijgen van 6,9 naar 8 procent.

Processormaker AMD claimt met zijn EPYC-serverprocessors ook succes. Het marktaandeel op die Intel-gedomineerde markt is nog klein: 1 procent. AMD stelt dat zijn serveraandeel is gegroeid van 0,7 procent in het vorige kwartaal en dat dit bijdraagt aan zijn aanhoudende herstel. De chipmaker heeft nu vier opeenvolgende kwartalen groei geboekt qua marktaandelen. Ter relativering: zo'n negen jaar geleden had AMD volgens Mercury nog een pc-processormarktaandeel van 20,9 procent.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in