Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel: bestel Itanium-processors dit jaar voor ze op zijn

Intel neemt na 30 januari 2020 geen orders meer aan voor Itanium 9700-processors. De productlijn krijgt bovendien de ‘end-of-life’-status, maakt het bedrijf bekend aan zakelijke gebruikers.

Wie Itanium 9700-processors wil aanschaffen, heeft nog minder dan een jaar de tijd. De uiterste besteldatum is 30 januari 2020, blijkt uit een document van Intel dat werd opgemerkt door Anandtech. Intel levert de laatste Itanium 9700-processors op 29 juli 2021 en trekt daarna definitief de stekker uit het platform. Het document spreekt over ‘end of life’, wat gevolgen heeft voor de Kittson-serie van de Itanium-processors.

Impact is beperkt

Om precies te zijn gaat het om de Itanium 9720, 9740, 9750 en 9760, processors die in 2017 op de markt zijn gebracht. De serie volgde de 9500-lijn uit 2012 op. Intels beslissing om te stoppen met het Itanium-platform raakt een beperkt (maar onbekend) aantal bedrijven. De enige afnemer van de processors is namelijk HPE, de organisatie die ontstond na de splitsing van HP in 2014. HPE gebruikt Itanium-processors voor Superdome-systemen met HP-UX 11i v3-OS, meldt Tweakers.

Geschiedenis van Itanium

De eerste Itanium-processors verschenen in 2001 en werden ontwikkeld door Intel en HP. Itanium-processors verschillen op technisch vlak van x86-64-processors en werden aangeprezen voor de zakelijke gebruiker. In de jaren erna bleek echter dat de prestaties achterbleven bij x86-64-processors, die ook nog goedkoper zijn. Belangrijke partners als Microsoft, Dell, Oracle en IBM stopten daarom met het ondersteunen van Itanium. HP bleef als enige (en eerste) partij over, maar daar komt dus ook een einde aan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in