Overslaan en naar de inhoud gaan

Intel én AMD liggen eruit bij Apple

Apple vult met een jaar uitloop zijn belofte in van de algehele Mac-overstap van Intel-processors naar eigen ARM-chips. Topmodel Mac Pro is nu ook voorzien van Apple Silicon, in de vorm van de M2 Ultra. Daarbij is ook Intel-concurrent AMD exit, die voor Apple's workstation de grafische chips (GPU's) verzorgde. Ondertussen blijkt de goedkopere maar toch krachtige Mac Studio een blijvertje.
Apple Silicon, ARM-chips, desktops
© Apple
Apple

De hardware-aankondigingen op ontwikkelaarsbijeenkomst WWDC (Worldwide Developers Conference) hebben naast de gehypte AR/VR-headset van Apple ook Mac-vernieuwingen gebracht. Daaronder een nieuw 15 inch-formaat van de MacBook Air, die tussen Apple's 14 inch en 16 inch laptops staat. Voor professionele gebruikers is de Mac Pro nu ook beschikbaar met de zelfontworpen, krachtige ARM-chips van de iPhone-maker. Terwijl Apple het hogere prestatieniveau aanprijst, is er wel sprake van een achteruitgang voor de high-end Mac-desktop: de hoeveelheid geheugen.

Minder maximaal

Apple's eigen ARM-chips zijn namelijk krachtig en snel, maar vormen in wezen een System-on-a-Chip (Soc) waarbij het computergeheugen geïntegreerd is. Daardoor is geheugenuitbreiding naderhand niet mogelijk; de verschillende geheugenconfiguraties die Apple biedt, zijn 'ingebakken' in het geheel van de centrale chip. Niet alleen is RAM-uitbreiding voor de Mac-tower passé, ook voorheen verkrijgbare geheugenruimte is afgeschaft.

De 2022 Mac Pro kan maximaal 192 GB aan geheugen bevatten. De 2019-uitvoering met Intel-processors en AMD-videokaarten kan maximaal 1,5 TB aan geheugen aan. Die nu-voorgaande generatie heeft een zeskanaals geheugencontroller en twaalf insteeksloten voor geheugenmodules. Het in Apple's ARM-chips geïntegreerde geheugen werkt wel op veel hogere snelheden (800 GB/s) dan 'extern' geheugen in klassieke slots op moederborden. Het instapmodel van de nieuwe Mac Pro begint met 64 GB en valt bij bestelling te upgraden naar 128 of 192 GB.

De integratie van componenten geldt ook voor grafisch vermogen. In plaats van een aparte videokaart - en relatief langzame data-uitwisseling daarmee - is Apple Silicon voorzien van eigen GPU-cores. Daarmee is nu met de overgang van de Mac Pro naar de ARM-architectuur ook chipleverancier AMD exit. De videokaarten van AMD zijn net als de CPU's van Intel vervangen door Apple's eigen ARM-ontwerp. De integratie van geheugen en GPU-cores zorgt wel voor een hoger prestatieniveau.

Servers en studio's

Opvallend is dat de nieuwe Mac Pro ook is verwerkt in een uitvoering voor montage in serverracks. Apple heeft lang geleden Mac-servers gemaakt, maar is daar op een gegeven moment mee gestopt. Het bedrijf verwees professionele gebruikers toen naar een nieuw high-end model van zijn consumentendesktop Mac mini, om die in racks te plaatsen. Ook zijn Mac-towers wel gekanteld geplaatst in racks van datacenters.

Ondertussen heeft Apple met zijn ARM-overgang ook een krachtigere versie van de mini uitgebracht: de Mac Studio. Die kleine, krachtige desktop krijgt nu de Max-uitvoering van de M2-chip maar ook de Ultra-variant die dienst doet in de Mac Pro. Apple's Ultra-chip bestaat uit twee gekoppelde Max-chips, die zo goed schalen dat het prestatieniveau in de praktijk uit kan komen op een verdubbeling ten opzichte van een enkele Max-chip. Na enkele jaren van relatieve verwaarlozing door Apple hebben high-end Mac-gebruikers nu weer flinke keuze, afhankelijk van hun vereisten én budget.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in