Overslaan en naar de inhoud gaan

'Mac Studio is tijdelijke tussenoplossing voor Apple'

High-end Mac-gebruikers moeten mogelijk lang of zelfs tevergeefs wachten op een nieuwe Mac Studio, met topprocessor M2 Ultra. Apple zou die krachtige nieuwe chip namelijk niet gaan gebruiken in zijn kleine, krachtige Mac-computer maar bewaren voor een nieuwe Mac Pro. Een Mac Studio M2 Ultra zou te veel concurreren met Apples high-end workstation.
Apple Mac Studio, M1
© Apple
Apple

De Mac Studio zou pas bij de M3- of zelfs M4-generatie van Apples eigen ARM-processor weer een update krijgen, om concurrentie met de Mac Pro te vermijden. Dit stelt Apple-watcher Mark Gurman van persbureau Bloomberg op basis van ingewijde bronnen.

Nooit updaten?

Hij verklaart dan ook dat er in de nabije toekomst geen introductie van een nieuw Mac Studio-model moet worden verwacht. De Mac Pro die binnenkort uitkomt, is volgens hem erg vergelijkbaar met de Mac Studio, waarbij eerstgenoemde nieuwe desktopsysteem dan de M2 Ultra-chips krijgt. Het huidige topmodel Mac Studio, de krachtigere en wat hogere uitvoering van de Mac mini, heeft de M1 Ultra-processor.

"Het zou dus niet zinnig zijn voor Apple om een M2 Ultra Mac Studio en een M2 Ultra Mac Pro op hetzelfde moment aan te bieden", aldus Gurman. Het lijkt hem dan ook waarschijnlijker dat Apple de Mac Studio nooit voorziet van snellere processors, óf dat het daarmee wacht tot de M3- of M4-generatie er is. Dan valt er meer te differentiëren tussen de Mac Studio en de Mac Pro.

Uitbreidbaarheid

In theorie is laatstgenoemde intern en beter uit te breiden dan het opgehoogde chassis van het Mac mini-formaat. Daarnaast kan het grotere torenchassis van de Mac Pro veel betere koelingsmogelijkheden bieden. In de praktijk is uitbreidbaarheid bij Apples SoC-aanpak (System-on-a-Chip) voor zijn ARM-processors wat beperkt, bijvoorbeeld doordat het geheugen geheel geïntegreerd is op de M-chips. Dit kan latere upgrades dus frustreren voor Mac Pro-gebruikers.

Slechte upgradebaarheid heeft de vorige uitvoering van de Mac Pro al flink dwars gezeten. De zwarte kokervorm van het revolutionair andere 2013-model had intern nauwelijks ruimte voor extra of nieuwe componenten. Daarnaast bleek het ontwerp qua warmteafgifte en koeling niet in staat om snellere processoren te kunnen huisvesten. Uiteindelijk heeft Apple excuses aangeboden voor deze designmisser.

Daarna heeft het echter jaren geduurd voor een nieuw, wel upgradebaar nieuw model is uitgekomen. In de tussentijd is een krachtiger model van Apples consumentencomputer iMac uitgekomen; de iMac Pro, die een 5K-scherm heeft. Deze tussenoplossing voor pro-gebruikers is in 2017 uitgekomen, in 2020 nog ge-update maar daarna niet meer van nieuwe hardware voorzien. Begin 2021 heeft Apple de iMac Pro uit zijn assortiment gehaald. Enkele maanden later zijn gewone iMacs met Apples eigen ARM-processors uitgekomen.

Intel inside

Tot op heden heeft de Mac Pro nog niet de overstap gemaakt naar de zelfontworpen, krachtige ARM-processors van het bedrijf. Apples Mac-workstation moet het nog doen met Intel-processors. CEO Tim Cook heeft bij de onthulling van de eigen M-chips in juni 2020 gesteld dat de transitie twee jaar in beslag zou nemen. De eerste Macs met de eerste generatie (M1) van het zogeheten Apple Silicon zijn in november 2020 op de markt gekomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in