Overslaan en naar de inhoud gaan

Biden lijkt China-beleid Trump door te zetten

De regering van president Joe Biden heeft de activiteiten verboden van de Amerikaanse tak van China Telecom. Toezichthouder FCC zegt dat het telecombedrijf wordt gecontroleerd door de Chinese overheid en daarom een gevaar is voor de Amerikaanse nationale veiligheid.
Chinese vlag
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Het nu in de ban gedane bedrijf heeft zestig dagen de tijd om zijn dienstverlening in de Verenigde Staten stop te zetten. Het gaat om zowel telecomdiensten tussen staten in de VS als ook telecomverbindingen met andere landen. China Telecom is één van de drie grootste telecommunicatiebedrijven van China, naast China Mobile, China Unicom. De VS hebben die drie begin dit jaar - na nog even uitstel - van de New Yorkse aandelenbeurs gedwongen.

Vrees voor spionage en verstoring

De Amerikaanse mediawaakhond FCC zegt in zijn verklaring dat China Telecom onderwerp is van misbruik, beïnvloeding en grip door de Chinese regering. De autoriteiten in het Aziatische land zouden via het telecombedrijf dus toegang hebben tot communicatie in de VS én de mogelijkheid om communicatie te verstoren. "Dat stelt ze in staat om aan spionage te doen of andere activiteiten die schadelijk zijn voor de Verenigde Staten."

Deze beschuldiging is vooralsnog niet bewezen maar de vrees is niet volledig ongegrond. Telecombedrijven kunnen - al dan niet per ongeluk - communicatie anders laten lopen. Zo is eind 2018 dataverkeer van onder meer Google's WAN (wide area network) én VPN omgeleid via China Telecom. De oorzaak was een foute update in het routeringssysteem voor het oude internetprotocol BGP (Border Gateway Protocol). Volgens Google was er geen opzet in het spel.

De foute update was doorgevoerd door een kleine internetprovider in Nigeria, waarna China Telecom de 'verkeersomleiding' heeft overgenomen. Fouten met het fundamentele BGP zijn wel vaker aan de orde en hebben grote impact op het wereldwijde gebruik van internet. De FCC meldt nu dat het besluit voor de ban van de Chinese telecomaanbieder mede is gestaafd door geheim bewijs dat is aangeleverd door niet nader genoemde agentschappen van de Amerikaanse regering.

Spanning VS-China

China Telecom is al bijna twintig jaar actief in de VS en noemde het intrekken van de Amerikaanse vergunning "teleurstellend". De Chinese ambassade in Washington heeft nog niet gereageerd. De relatie tussen de VS en China staat al langer onder druk. De grootmachten hebben de afgelopen jaren onder meer geruzied over handel, de coronapandemie en de mensenrechtensituatie in Chinese gebieden als Hongkong en Xinjiang.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in