Innovatie & Strategie

Branche
beurshandel

Toch geen beursban in VS voor Chinese telecombedrijven

Plotse ommekeer New Yorkse beurs voor Trump-ban op Chinese staatstelco's.

5 januari 2021

Plotse ommekeer New Yorkse beurs voor Trump-ban op Chinese staatstelco's.

De New York Stock Exchange (NYSE) gaat de notering van drie Chinese staatstelecombedrijven in de Verenigde Staten toch niet beëindigen. Daarmee komt de Amerikaanse beursuitbater terug op een eerder plan dat de verhoudingen tussen grootmachten China en de VS verder op scherp zette.

Eerder maakte NYSE bekend de notering van de bedrijven te willen beëindigen op last van de regering-Trump. Die geeft in een presidentieel bevel een verbod op Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven die volgens Washington worden gecontroleerd of eigendom zijn van het leger in China. Daarbij werd gemeld dat de handel in China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong tussen 7 en 11 januari zou worden opgeschort. Het proces om de noteringen van die bedrijven te schrappen was al gestart.

Andere interpretatie?

In een korte verklaring meldt NYSE nu dat na overleg met regelgevende instanties anders is besloten. Marktkenners gissen naar de reden voor de draai van NYSE. Mogelijk dat de beursuitbater de regels verkeerd had geïnterpreteerd of dat geopolitieke kwesties een rol hebben gespeeld bij het besluit. Peking had eerder al aangekondigd met tegenmaatregelen te komen vanwege de beslissing.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.