Innovatie & Strategie

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. chiptekort beperkt PlayStation 5 tot in 2022

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


Beursban aanstaande voor top 3 Chinese telco's

NYSE
© NYSE

De drie grootste telecombedrijven van China waarschuwen investeerders dat zij op het punt staan om te worden geschrapt van de aandelenbeurs in New York (NYSE). Deze verbanning is het gevolg van een presidentieel bevel van Donald Trump, die tot begin dit jaar het hoogste ambt van de Verenigde Staten bekleedde.

De straks van de beurs geweerde aanbieders van telecommunicatiediensten zijn China Telecom, China Mobile en China Unicom. Zij hebben de zogeheten delisting aan de NYSE nog aangevochten, maar dat blijkt geen succes te hebben gehad. De drie hebben eind vorige week te horen gekregen dat hun pogingen tot beroep zijn mislukt, meldt The Register.

De reden voor de beursban is de Amerikaanse overtuiging dat deze - en andere - Chinese bedrijven nauw verbonden zijn met het Chinese leger. Het presidentiële bevel van Trump stelt dat de beursnotering aan de NYSE ervoor zorgt dat China misbruik kan maken van Amerikaanse investeerders om de ontwikkeling en modernisering van zijn leger te financieren. De drie toptelco's genieten nog wel een notering aan de Hong Kong Stock Exchange. (JBA)


Chiptekort beperkt PlayStation 5 tot in 2022

chipproductie
© ASMI

Sony kan de grote vraag naar de PlayStation 5-spelcomputer (PS5) niet bijbenen en wordt daarbij ook geremd door de lopende tekorten aan chips. De Japanse techonderneming waarschuwde een groep analisten dat tot en met volgend jaar sprake zal zijn van krapte bij de leveringen.

Sony verkocht in het afgelopen boekjaar, dat liep tot april, 7,8 miljoen exemplaren van de PS5. In het huidige boekjaar moeten dat er minstens 14,8 miljoen worden, zo is het streven van Sony. Sinds de introductie in november is de spelcomputer echter moeilijk verkrijgbaar, ook door de tekorten van onderdelen zoals chips, waarmee wereldwijd meer bedrijven kampen.

Volgens Sony blijft de vraag naar het apparaat onverminderd groot, geholpen ook door de coronacrisis waardoor mensen die noodgedwongen thuis moeten blijven zoeken naar vertier. De PS5 zou qua verkopen ook de populaire voorganger PlayStation 4 moeten kunnen evenaren. Daarvan zijn er tot nu toe bijna 116 miljoen van verkocht.

Om de vraag bij te benen wil het bedrijf de productie snel opvoeren. Ook als de crisis voorbij is denkt Sony dat de PS5 populair zal blijven. Wel daalde het aantal maandelijkse actieve gebruikers op het PlayStation-netwerk in de periode januari tot en met maart tot 109 miljoen, van 114 miljoen een kwartaal eerder, wat suggereert dat mensen steeds vaker weer buiten de deur vermaak zoeken. (ANP)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.