Management

Netwerken
Marc Zuckerberg

Facebook-storing: pech of gerichte actie?

Hoe raakte DNS bij Facebook zo ontregeld?

Marc Zuckerberg © Shutterstock Frederic Legrand - COMEO
5 oktober 2021

Hoe raakte DNS bij Facebook zo ontregeld?

De wereldwijde storing die Facebook en alle apps die onder het concern vallen, gisterenavond trof kwam door een fout in de configuratie van de DNS-verwijzingen van de Facebook-servers. Het was een menselijke fout, maar hoe kon dit gebeuren?

De impact van de storing was enorm. Voor veel organisaties is Facebook de centrale toegangspoort tot het digitale contact met klanten. Wereldwijd misten mensen hun belangrijkste manier van contact leggen, via WhatsApp, Facebook Messenger of Instagram. Het oplossen van het probleem werd extra bemoeilijkt doordat Facebook-technici ruimten niet binnen konden komen omdat de toegangscontrole contact met dezelfde servers nodig heeft.

Voor Europeanen speelde het probleem zich nog af in de avond maar in de Verenigde Staten voltrok de storing zich op primetime van het sociale en economische leven.

Langzaam druppelen de details binnen over de oorzaak van de storing. Door een fout in de configuratie van de DNS-servers van het bedrijf konden wereldwijd de verzoeken tot contact met de servers niet tot stand worden gebracht. De Border Gateway Protocol (BGP) routes waren verdwenen van internet, merkte Cloudflare-VP Dane Knecht gisteren in een tweet op. Cloudflare gaf een technische uitleg van wat er gebeurde in een blog. Hoe het kon gebeuren dat zo'n cruciaal onderdeel van de dienstverlening van het bedrijf uitviel, heeft Facebook nog niet duidelijk gemaakt.

Wraakactie is een mogelijkheid

De aanhoudende onduidelijkheid voedt de speculaties. Het kan natuurlijk dat tijdens een update van het systeem er iets fout ging. Een medewerker heeft een verkeerde instelling gebruikt of de update bevatte een bug. Maar de oorzaak kan ook een bewuste actie zijn geweest van een ontevreden werknemer.

De storing volgt namelijk op een melding de dag ervoor van een klokkenluider binnen het bedrijf die in een interview met CBS News uit de doeken deed hoe Facebook doelbewust aanstuurt op het verspreiden van opruiende informatie. Daarmee zou het bedrijf gebruikers willen vasthouden en aanmoedigen hun reactie te geven. Dat is weer goed voor de advertentie-inkomsten.

Lees meer over
8
Reacties
M. Commandeur 05 oktober 2021 23:16

@Erwin1
Crimineel ja: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/ap-facebook-handelt-str…
In Ierland (hier zetelt FB) loopt, dacht ik, een rechtszaak. Probleem in Nederland is dat FB hier wel handel drijft maar weigert zich hier te vertegenwoordigen. Ook lijken overheden (NL, EU) huiverig om een zo 'belangrijk' bedrijf daadwerkelijk aan te pakken.
Afhankelijkheid: Je maakt een goede vergelijking met bellen, een ouder communicatiemedium. Als ik kies voor een dienstverlener kan ik met ieder ander bellen, ook die bij andere dienstverleners. Techniek gaat niet altijd vooruit: met kletsen (chat, instant messaging) is de keuze voor een provider tevens de keuze met wie je kunt communiceren. Dat is achterlijk en afhankelijk makend.
Neoliberalisme laat wel alles over aan de markt maar laat na kartelvorming en monopolies aan te pakken. Dit tast onze democratie aan: bedrijven die machtiger zijn dan overheden.
Als we het echt aan de markt willen overlaten zouden we dienstverlening (markt) moeten scheiden van de infrastructuur/systeem (standaardisering). De laatsten door de overheid te verzorgen.

djf 05 oktober 2021 22:14

Vooralsnog heeft de storing niets met de openbaring van Frances Haugen te maken. Het is toevallig wel -voor Facebook- een heel vervelend samenvallen van twee negatieve affaires.
Het klopt dat bij FB de BGP interface naar internet zich ineens "afmelde" (zie Cloudflare blog) en dat de wereld facebook ineens niet meer konden vinden (voor >5 uur). Maar facebook heeft nog niet duidelijk gemaakt wat daar de oorzaak van was . Dat facebook recent z'n interne routing huishouding op BGP heeft gebaseerd, inclusief nogal wat nieuwe technieken en code, doet toch wel denken dat het daar mee te maken heeft. Ook FB's eigen blog (https://engineering.fb.com/2021/10/04/networking-traffic/outage/) refereert aan eigen datacenter problemen. Mogelijk horen we daar nog het fijne over.. (of niet).

Mr A.F. le Gras 05 oktober 2021 21:36

@ERWIN1 Kijk eens naar de hoorzittingen van vandaag in het Amerikaanse Congres, waar Frances Haugen is verhoord. Een scherper oordeel over / veroordeling van FB dan dat van deze voormalige FB manager kun je nauwelijks krijgen. Ook opvallend in de uiterst gepolariseerde amerikaanse politiek : democraten én republikeinen zijn het erover eens dat FB aangepakt moet worden. Opbreken dus, zo niet afbreken,het komt er aan !

Erwin1 05 oktober 2021 15:04

@MR A.F. LE GRAS in hoeverre zijn we volgens U afhankelijk van Facebook, Whatsapp of Instagram ? Bellen kan gewoon via je mobieltje of vaste lijn, text versturen kan gewoon via SMS, Sgnal, Telegram of noem ze maar op. En als ik effetjes geen foto's van omhooggevallen influencers kan zien, dan is er ook nog geen kalf verdronken. En waarop baseert U zich dat FB en criminele organisatie is ? Er zijn overigens genoeg alternatieven, maar helaas worden die gewoon minder gebruikt...

Roland 05 oktober 2021 14:28

Ter info,

Het probleem zat 'm in de routering van het internet verkeer. Routering is het aangeven welke route afgelegd moet worden naar het opgevraagde ip adres. Heel simpel, BGP is hier de dorpsomroeper die zegt: voor dit IP hierheen.

In dit geval was de BGP van facebook zo geconfigureerd dat zij actief alle routes naar facebook actief herriepen. Er was daardoor niet bekend op internet hoe verkeer naar de servers van facebook moest lopen. Het gevolg is dat alle diensten uitvallen, en daarmee dus ook DNS.

De eindgebruiker zal het verschil niet merken. Of de DNS uitvalt of de BGP routes weg zijn, de website is niet bereikbaar.

Mr A.F. le Gras 05 oktober 2021 12:23

Te zot voor woorden dat we ook nog eens afhankelijk zijn van een dergelijke criminele organisatie. Opbreken dus , zo niet afbreken. Graag een beter europees alternatief.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.