Overslaan en naar de inhoud gaan

Ollongren gaat gebruik Facebook door Rijksoverheid onder de loep nemen

Demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat het gebruik van Facebook door de Rijksoverheid laten onderzoeken. Dat meldt ze in een brief aan de Tweede Kamer. Er werden vragen gesteld nadat de Duitse privacywaakhond adviseerde dat de regering Facebookpagina’s moet sluiten.
Kajsa Ollongren
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Nederland kijkt hierbij met een schuin oog mee, omdat er ook door de Nederlandse overheid gebruik wordt gemaakt van Facebook. Dat moet vanzelfsprekend gebeuren binnen de regels voor het beschermen van persoonsgegevens, schrijft Ollongren. “De overheidsinstelling kan als beheerder van een Facebookpagina in sommige gevallen worden aangemerkt als gezamenlijk verwerkingsverantwoordelijke, in dit geval samen met Facebook, in de zin van artikel 26 van de AVG.”

Mogelijke DPIA 

Ollongren stelt dat ze het belangrijk vindt dat de Nederlandse overheid op rechtmatige en zorgvuldige wijze omgaat met de bescherming van persoonsgegevens. “Daarom laat ik op dit moment uitzoeken op welke manier de Rijksoverheid gebruik maakt van Facebookpagina’s, welke AVG-rol daarin wordt aangenomen en welke afspraken met Facebook hierover mogelijk al bestaan.”

Op basis van het uitzoekwerk wordt bekeken of er mogelijk een gegevensbeschermingseffectbeoordeling (DPIA) moet worden opgesteld om te bekijken of er aanvullende maatregelen nodig zijn. “Zo nodig leg ik een DPIA voor aan de Autoriteit Persoonsgegevens.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in