Overslaan en naar de inhoud gaan

AMD werkt aan speciale chip om in China te verkopen

De Amerikaanse regering heeft strenge exportbeperkingen naar China opgelegd voor de chipindustrie. Desondanks werkt fabrikant AMD aan een AI-chip die bedoeld is voor export naar precies dat land. "China is een belangrijke markt voor ons", aldus CEO Lisa Su.
AMD-kantoor
© AMD
AMD

De VS is bang dat de Chinese regering Amerikaanse chips gaat gebruiken voor militaire doeleinden. Daarom legde de Amerikaanse regering strenge exportregels op aan chipbedrijven, zodat de apparatuur niet zomaar meer aan China geleverd kan worden. Maar AMD wil ondanks die regels toch chips blijven exporteren naar China. Daarom werkt het nu aan een speciale chip die aan de strenge eisen voldoet, gaf CEO Su dinsdag aan tegenover investeerders, weet The Register.

Hoe die chip er dan precies uit moet zien, heeft Su niet gedeeld. Wel is duidelijk dat de chip specifiek voor AI-oplossingen gemaakt wordt. Hoe snel die chip data kan uitwisselen - wat belangrijk is voor het trainen van AI-workloads, zoals large language models - is echter nog maar de vraag. Volgens Amerikaanse regels mag de bandbreedte niet groter zijn dan 600 GB per seconde. Daardoor mag de AMD MI250X - één van de topmodellen van het bedrijf - in ieder geval niet in China verkocht worden. 

Zorgen van chipsector

Eind juli deelden topmannen van de drie grootste chipfabrikanten van de VS hun zorgen over de beperkingen met het Witte Huis, zo meldde Bloomberg destijds op basis van ingewijden. Volgens Pat Gelsinger (Intel), Jensen Huang (Nvidia) en Cristiano Amon (Qualcomm) dreigen de beperkingen de wereldwijde chipindustrie te schaden. Ambtenaren zouden naar de zorgen hebben geluisterd, maar geen toezeggingen hebben gedaan.

De VS is niet het enige land met exportbeperkingen naar China. Onder druk van de VS heeft ook Nederland de uitvoer van chiptechnologie beperkt. Daardoor gelden nu strengere regels voor de export van chipmachines van ASML. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in