Overslaan en naar de inhoud gaan

'Chipsector VS bezorgd over impact exportbeperking China'

De Amerikaanse regering moet meer onderzoek doen naar de impact die exportbeperkingen naar China hebben voor de chipindustrie. Dat hebben de topmannen van de drie grootste chipfabrikanten van de Verenigde Staten gevraagd aan het Witte Huis, melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Volgens de bronnen zouden de bestuurders ook hebben verzocht een pauze in te lassen, alvorens nieuwe beperkingen worden opgelegd.
In een Intel-chipfabriek
© Intel
Intel

Topbestuurders Pat Gelsinger (Intel), Jensen Huang (Nvidia) en Cristiano Amon (Qualcomm) kwamen maandag bijeen in Washington. Daar waarschuwden zij regeringsambtenaren dat de exportbeperkingen de rol van de Verenigde Staten in de wereldwijde chipindustrie dreigen te schaden. Volgens de ingewijden hebben de ambtenaren geluisterd naar de presentaties, maar geen toezeggingen gedaan.

Nederland betrokken

Door de strenge exportregels is het handelen van Amerikaanse chipbedrijven met bedrijven in China een stuk moeilijker. De VS hebben de beperkingen opgelegd om veiligheidsredenen. Zo is de regering bang dat Amerikaanse chips gebruikt zullen worden voor militaire doeleinden. Onder druk van de VS heeft ook Nederland de uitvoer van chiptechnologie beperkt. Daar gaat het om de chipmachines van ASML uit Veldhoven.

Afgelopen week gingen er al berichten rond dat het Witte Huis nieuwe maatregelen wil opleggen aan China, op het gebied van chipstechnologie. De regering van president Joe Biden zou daar ergens in de komende weken mee gaan komen, meldde het Amerikaanse persbureau Bloomberg al. Het zou specifiek gaan om verdere exportbeperkingen voor chips die worden gebruikt voor AI-toepassingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in